0426007.48

Mit o Arktiku kao najnetaknutijem predjelu Zemlje je srušen. U šokantnom izvještaju ruski znanstvenik Vladislav Inozemcev navodi da su ruski predjeli arktičke ledene kape najzagađenija područja na svijetu. U dubinama ledenih mora leži oko četiri milijuna tona industrijskog i građevinskog otpada, od kojeg je dio vrlo toksičan.
0426007.48 

Problem za ekosustav Arktika nije samo globalno zatopljenje i otapanje leda, nego i ogromne količine smeća kojim je doslovnom zatrpan.

Vladislav Inozemcev navodi da je po otoku razbacano više od 20 tisuća komada odbačene elektroničke opreme, te da se godišnje dogodi najmanje 20 tisuća pucanja cjevovoda, zbog čega se u ocean izliju deseci tisuća tona nafte.

Inozemcev je nedavno bio u ekspediciji koja je zajedno s ruskim ministrom okoliša bila na Arktiku.

Zagađeni zrak
Umjesto idile netaknute prirode, Inozemcev u izvješću Arktik opisuje kao mjesto koje je nalik na veliko gradilište. Tvrdi da je na nekim mjestima zrak zagađeniji od onog uz neku od vrlo prometnih cesta u Moskvi.

Kako prenosi portal Worldcrunch, problem je što ruske vlasti godinama nisu činile ništa po pitanju čišćenja svog područja sjeverne polarne kape. Američki timovi svoje subpolarno smeće uklanjaju već 30 godina, dok primjerice Kanada to čini u zadnjih 15-ak godina, a u akcijama čišćenja ne zaostaje ni Norveška.

Izvor