Društvo bibliotekara Istre je povodom Svjetskog dana vegetarijanstva u sklopu projekta Zelena knjižnica  organiziralo predavanje Kako nahraniti svijet?. Predavanje je održao dr.sc. Dražen Šimleša s Instituta Ivo Pilar u Sveučilišnoj knjižnici u Puli 1. listopada 2012. godine u 17 sati uz degustaciju žive hrane koju su pripremili članovi udruge Živa hrana. (120 korisnika)

Dražen Šimleša će u predavanju Kako nahraniti svijet?  govoriti o odnosu hrane i čovjeka, kontrolorima proizvodnje hrane, ciljevima kontrole hrane, problemu gladi usred obilja proizvedene hrane te poziciji Hrvatske u odnosu na navedenu problematiku.

Svjetski dan vegetarijanstva (1.10.) diljem svijeta obilježava sve veći broj vegetarijanaca i vegana, kao i oni koji to još nisu, ali su svjesni važnosti vegetarijanskog pokreta za životinje, ljude i okoliš. Vegetarijanska prehrana seže u najdalju ljudsku povijest, no u Europi o prednostima takvog načina prehrane prvi je govorio grčki filozof Pitagora iz 6.st. p. Kr., prakticirajući i šireći nenasilan način života. Riječ vegetarijanstvo proizlazi iz latinske riječi vegetus, što znači zdrav, svjež i pun života ili homo vegetus, što znači tjelesno i mentalno zdrava osoba. Izvorno značenje riječi ukazuje na uravnotežen filozofski smisao za život, a ne samo prehranu koja se sastoji od voća i povrća. Prvo vegetarijansko društvo (Vegetarian Society) osnovano je 1847. godine. Riječ vegan nastala je od početka i kraja riječi vegetarian i njeno izvođenje iz riječi vegetarijanstvo simbolizira da je veganstvo u korijenu vegetarijanstva i da je logičan zaključak vegetarijanskog puta u potrazi za dobrim zdravljem bez patnje i smrti životinja. Prvo vegansko društvo (Vegan Society) osnovano je 1944. godine. Vegetarijanci ne jedu životinje, tj. meso i ribu, mnogi ne jedu ni jaja, dok vegetarijanci vegani ne jedu niti mlijeko i med, odnosno izbjegavaju sve namirnice životinjskoga podrijetla. Svjetski dan vegetarijanstva obilježava se 1. listopada još od 1977. godine, s ciljem poticanja ljudi da razmisle o etičkim, ekološkim, zdravstvenim i humanitarnim prednostima vegetarijanskog načina života. (Izvor)

Fotografije s predavanja

 Kako nahraniti svijet? – plakat