U utorak 11. prosinca u 18 sati na Odjelu za ekonomiju i turizam “dr Mijo Mirković” (Dvorana Istra, Preradovićeva 1, Pula) održano je predavanje Održivi razvoj: može li se obrazovati za promjenu?. 

Predavanje je u sklopu projekta Zelena knjižnica održao dr.sc. Mladen Domazets Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu. Organizatori predavanja su Društvo bibliotekara Istre i Odjel za ekonomiju i turizam “dr Mijo Mirković” Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. (75 korisnika)


Dok potreba za promjenom razvojne putanje na globalnoj razini postaje sve očiglednija kako se nejednakosti među dijelovima svijeta povećavaju, a promjena globalnih klimatskih uvjeta približava tmurnim upozorenjima znanstvenika, u široj javnosti u Hrvatskoj izostaje razumijevanje i sudjelovanje u promjeni političke orijentacije prema ekološki održivom društvu. Hrvatsko je društvo smješteno među materijalno najrazvijenija društva na svijetu, ali pogodnosti takvog razvoja nisu podjednako raspodijeljene, a troškovi preneseni na bio-kapacitet su premašili održive granice i nastavljaju rasti. Nalazi su to, između ostalog, studije o potencijalu Hrvatske za zaokret ka održivom razvoju. Vidjet ćemo također i poziciju obrazovnih sadržaja u hrvatskom osnovnom obrazovanju u odnosu na 8 drugih europskih zemalja iz perspektive UNESCO programa obrazovanja za održivi razvoj (OOR), kako bi zajedno sa sudionicima dokučili može li se i treba li se obrazovati za promjenu u ovom dijelu Europe.

Odrzivi_razvoj_plakat Fotografije s predavanja