Projekcijom filma Zemljani je 4. listopada u 18 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli obilježen Svjetski dan životinja. Događaj su organizirali Društvo bibliotekara Istre i Prijatelji životinja u sklopu projekta Zelena knjižnica. (33 korisnika)

Film Zemljani je višestruko nagrađivani dokumentarac snimljen 2005. godine čiji je scenarist, producent i redatelj Shaun Monson u koprodukciji s Persiom Whiteom. Narator u filmu je holivudski glumac i aktivist za životinjska prava Joaquin Phoenix. Originalnu glazbu za film Zemljani potpisuje glazbenik i aktivist Moby. Film je šokantan prikaz bešćutnog odnosa ljudi prema životinjama, svega onoga što se zbiva iza zatvorenih vrata, daleko od očiju javnosti. Ne preporučuje se mlađima od 16 godina.

 

 

Svjetski dan životinja se prvi put počeo obilježavati 1931. godine tijekom konvencije ekologa u Firenci, a njegov je cilj bio upozoriti na položaj ugroženih životinja. Od tada do danas obilježava se u svim zemljama. Udruge za zaštitu životinja globalno obilježavaju taj dan kako bi povećale svijest o problemima životinja te potaknule ljude na razmišljanje o tome kako se odnose prema životinjama.

Prema podacima svjetskih organizacija, svaki dan nestanu stotine životinjskih vrsta, a najugroženije su: morske kornjače, gorile, pande, slonovi, kitovi, tigrovi… Životinje uglavnom ugrožava čovjek. U svijetu je poznato oko 1,8 milijuna životinjskih vrsta, a pretpostavlja se da ih je gotovo stotinu puta više.

Zbog posebnog zemljopisnog položaja, na razmeđi nekoliko biogeografskih regija, te karakterističnih klimatskih i geomorfoloških uvjeta, Hrvatska je jedna od najbogatijih europskih zemalja po biološkoj raznolikosti.

Velika raznolikost kopnenih, morskih i podzemnih staništa rezultirala je bogatstvom vrsta i podvrsta te znatnim udjelom endema. Broj do danas poznatih vrsta u Hrvatskoj procjenjuje se na 38.000, ali stvaran broj zasigurno je veći, ističe Ministarstvo kulture.

Primjerice, u posljednjih šest godina otkriveno je novih 199 kopnenih svojti, 205 slatkovodnih i 20 svojti morskih beskralježnjaka. Otkrivene su i tri za znanost potpuno nove vrste riba. U Ministarstvu drže kako to pokazuje da je stvarna bioraznolikost u Hrvatskoj mnogo veća no što to pokazuju postojeći službeni podatci.

U Hrvatskoj obitava velik broj vrsta ugroženih u Europi, što je povezano s očuvanim staništima.

 Zemljani_plakat