Predsjednik udruge Eko Kvarner Vjeran Piršić održao je dva predavanja o EE otpadu, 20.12.2011. u Sveučilišnoj knjižnici u Puli (7 korisnika) te 22.12.2011. u Gradskoj knjižnici Labin. EE otpad je pokvarena ili neželjena električna i elektronička oprema koja ne spada u kantu za smeće. EE otpad nije obično smeće nego opasan otpad. Elektronika, kao što su mobilni telefoni, računala i televizori, sadrži mnoge toksične tvari kao što su olovo, kadmij i živa. Te tvari mogu ozbiljno naškoditi zdravlju ljudi i okolišu ako se elektronikom, kad je više ne želite, nestručno rukuje. Elektronika također sadrži mnoge vrijedne materijale kao što su zlato, srebro i bakar. Možete pomoći spriječiti zagađenje te izbjeći bacanje vrijednih materijala tako što ćete:

  • kupovati manje elektronike – izbjegavajte zamjenu svoje funkcionalne opreme samo zato da biste imali najnoviji model. Ako stvarno trebate novi uređaj, kupujte od “zelenih” proizvođača koji vode računa o ekološkim aspektima.
  • omogućite ponovo korištenje funkcionalne elektronike – funkcionalnu opremu koju više ne koristite možete donirati na ponovo korištenje što ima veliki društveni i ekološki učinak. Ponovo korištenje računala je 20 puta energetski učinkovitije od njihovog recikliranja. Osim toga, donirana oprema povećava pristup tehnologiji za one koji si je ne mogu priuštiti.
  • reciklirajte opremu koja više nije funkcionalna – mnogi proizvođači preuzet će natrag staru opremu radi recikliranja. Također, postoje ovlašteni sakupljači EE otpada koji će taj otpad besplatno odnijeti iz vaše kuće, pod uvjetom da imate barem 30 kg EE otpada.

Kako biste našli sakupljače EE otpada, donirali opremu ili saznali više informacija o elektronici i EE otpadu, posjetite hr.bewman.eu .

Slike s predavanja

 

Besplatni telefon za odvoz EE otpada :  0800 444 110 (ne vrijedi za GSM pozive)