U Puli se se u utorak 17.04.2012. u 17,00 sati obilježio Svjetski dan borbe seljaka prigodnim predavanjem Zorana Skale, višeg savjetnika iz Zavoda za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije. Predavanje naslovljeno Problematika proizvodnje hrane u 21. stoljeću održalo se se na Odjelu za ekonomiju i turizam “Dr. Mijo Mirković” u organizaciji Društva bibliotekara Istre i OET-a, u sklopu projekta Zelena knjižnica i svjetske akcije La Via Campesina. (Ukupno 90 korisnika)

La Via Campesina je međunarodni pokret seljaka, malih i srednjih proizvođača, bezemljaša, ruralnih žena, autohtonog stanovništva, ruralne mladeži i poljoprivrednih radnika. To je samostalni, pluralistički, multikulturalni pokret koji ne pripada ni jednoj političkoj, ekonomskoj niti bilo kojoj sličnoj grupaciji. Pokret je nastao 1993. godine, a trenutno okuplja oko 150 organizacija u 70 zemalja Azije, Afrike, Europe i Amerike.  

Uvod u predavanje Zorana Skale o problematici hrane u 21. stoljeću

1. Predavanje se održava 17.04., na Svjetski dan borbe seljaka, upravo zato da bi im se pružila simbolična podrška. Oni se bore protiv otimanja zemlje, za sustav prehrane na principima agroekologije (da našim potrebama prestanemo uništavati planet) i za suverenitet u prehrani (imamo li ikakav suverenitet, ako ga nemamo barem u prehrani?!). Sve su to vrijednosti koje svesrdno podržavamo, a koje će svakim danom biti sve važnije – što je u biti i osnovni naglasak ovog predavanja. 2. Vanjske prilike će nas uskoro primorati da iz temelja izmijenimo način proizvodnje hrane i vlastitu prehranu. No, danas su dućani još uvijek puni i teško je razumjeti i prihvatiti upozorenja Lester Browna (direktor Instituta za politike o Zemlji) da bi tom poslu trebali pristupiti na način kako se to radi u ratnim vremenima! A brze promjene izazvat će kraj ere fosilnih goriva, klimatske promjene i nesretna okolnost da se hrana tretira kao i sva druga roba za tržište (ako ne možete nabaviti auto, to nije egzistencijalni problem, ali ako ne možete nabaviti hranu…). 3. Objasnit ćemo kako je današnji globalni sustav prehrane uvjetovan energijom, klimom, vodom, privatizacijom sjemena, privatizacijom čitavog prehrambenog lanca, otimanjem zemlje, i kako puca po šavovima, no osvrnut ćemo se i na prilike u Hrvatskoj. Mladi moraju razumjeti okolnosti u kojima se nalazimo da bi zaštitili sebe od mogućeg kolapsa centraliziranog sustava prehrane. Navest će se i neke inicijative iz svijeta, kao primjeri kako se može vlastita sudbina uzeti u svoje ruke. Tranzicijska Pula je moguće “jezgro kristalizacije” takvih aktivnosti. Živjeti u uvjerenju da će naša prehrana u 21. stoljeću nalikovati ovoj iz protekla 2-3 desetljeća moglo bi se pokazati kao fatalna greška. Svi simptomi slabosti sadašnjeg sustava prehrane već su vidljivi ili predvidivi. Dakle, fatalnu grešku ne moramo napraviti. Kako su optimalna rješenja u konačnici na lokalnoj razini, nije nužno čekati ni inicijativu ODOZGO. U najboljem vlastitom interesu je da se organiziramo lokalno i SADA!  

httpv://www.youtube.com/watch?v=jDCMLWODpVk

 

http://viacampesina.org/en/

Kartu svijeta sa svim aktivnostima na dan 17.04. možete vidjeti OVDJE.

Popis svih aktivnosti povodom Svjetskog dana borbe seljaka

Fotografije s predavanja