fair-trade

Hrvatska će, u organizaciji Udruge za promicanje pravedne trgovine “Fair Trade” iz Bala, obilježiti Svjetski dan pravedne trgovine po četvrti put. Program Fair Trade dana u Balama, okuplja razne organizacija, od udruga do ustanova, od malih obiteljskih gospodarstava do pojedinaca.
Svjetski dan Pravedne trgovine (World Fair Trade Day – WFTD) inicijativa je Svjetske organizacije Pravedne trgovine (World Fair Trade Organization – WFTO) koju podupire tisuće građana, proizvođača, potrošača, Fair Trade organizacija, društvenih i pokreta za zaštitu okoliša diljem svijeta. Zadnjih desetljeća ovu inicijativu podupiru i mnoge vlade, lokalne uprave, nacionalne i nadnacionalne institucije..

fair-trade

WFTO je mreža više od 400 fair trade organizacija iz 70ak zemalja svijeta: iz Afrike, Azije, Južne Amerike, Europe, Sjeverne Amerike i Pacifika. Smisao postojanja organizacije je jačanje položaja poljoprivrednika, radnika i proizvođača u zemljama Trećeg svijeta, lakši pristup te bolji uvjeti na svjetskom/globalnom tržištu, a s ciljem smanjenja siromaštva, gladi, sve većeg jaza, očuvanja okoliša te postizanja dostojanstvenog života pojedinaca, njihovih obitelji i zajednica. Trećina čovječanstva živi s manje od 2 dolara na dan. Globalna financijska kriza također pokazuje da su svijetu potrebne promjene te da su pravedna i održiva gospodarstva odnosno tržišta jedina prihvatljiva. Pravedna trgovina (Fair Trade) treba biti na dobrobit najranjivijima te im pružiti razvojne mogućnosti.

Udruga za promicanje pravedne trgovine Fair Trade od svog osnutka, a u skladu sa svojim ciljevima te programom rada sudjeluje u obilježavanju Svjetskog dana pravedne trgovine kako bi i u Hrvatskoj, svaki građanin odnosno potrošač postao svjestan globalnih izazova današnjice, te svoje uloge u stvaranju humanijeg i pravednijeg društva.

Hrvatska će, u organizaciji Udruge za promicanje pravedne trgovine Fair Trade iz Bala, obilježiti ovaj dan po četvrti put. Program Fair Trade dana u Balama, okuplja razne organizacija, od udruga do ustanova, od malih obiteljskih gospodarstava do pojedinaca, a uz potporu Općine Bale, Turističke zajednice i Župe sv. Julijana iz Bala.

Udrugu Zdenac iz Splita, Udrugu Marijni obroci, učenike OŠ Jurja Dobrile iz Rovinja te Područne škole u Balama, uz pokroviteljstvo Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Obilježavanje Svjetskog Fair Trade dana koncipirano je u tri dijela, a na dva različita mjesta. Prvi dio programa odvija se u OŠ Bale, a uključuje prikazivanje filma «31 dijete» koji govori o globalnom pokretu pod nazivom Marijini obroci (Mary’s meals) koji uspostavlja projekte prehrane u najsiromašnijim zajednicama svijeta u kojima gladi siromaštvo sprječavaju djecu da steknuobrazovanje. Pokret danas hrani preko 700.000 djece u zemljama Afrike, Azije, Europe, južne Amerike i Kariba. Predstavljanje i drugih projekata i udruga sa sličnom misijom – pomoći najsiromašnijima s naglasak na djeci i siročadi. (Udruga Zdenac, Unicefov projekt Škole za Afriku). Svoja iskustva podijeliti će s nama i nekoliko “vjetskih putnica”.

Nakon priredbi koju pripremaju učenici OŠ Jurja Dobrile iz Rovinja i Područne škole Bale slijedi prodajna izložba “žarkih” radova na temu Afrike likovne umjetnice iz Zadra Kristine Ivković te izložba fotografija Udruge Zdenac za prikupljanje sredstava za obrazovanje i izgradnju škola i sirotišta u Tanzaniji i Ekvadoru.

Slijedi drugi dio na Trgu Tomaso Bembo u Balama, na terasi kafića San Rocco gdje će biti skroman domjenak te poslužena Fairtrade kava i drugi Fairtrade prozvodi, a što nam je omogućila najveća talijanska organizacija za pravednu trgovinu Altromercato. Na terasi će biti postavljeni i štandovi s proizvodima lokalnih proizvođača (maslinovo ulje, vino, ekološki sokovi i sl.) te štandovi s promotivnim materijalima i proizvodima udruga uključenih u ovo obilježavanje.

I za dobar kraj – dobra glazba!

Dadas (hrv. sestre) Paula Jurman i Kristina Jurman Ferlin upotpunit će prostor i vrijeme glazbom kao predgrupa energičnoj i nadahnjujućoj etno skupini VEJA iz Pazina (izvođenje istarske narodne tradicionalne glazbe u izmjenjenim aranžmanima koristeći razne tradicijske instrumente iz cijeloga svijeta).

Ovogodišnji program WFTD-a u Hrvatskoj okuplja razne organizacija, od udruga do ustanova te uključuje prikazivanje filma 31 dijete, dječje priredbe, predstavljanje dobrotvornog rada u cilju smanjenja siromaštva i omogućavanja osnovnog obrazovanja i sl., zatim izložbu likovnih radova izložbu fotografija, degustaciju Fairtrade proizvoda, prikupljanje pomoći i promotivnu prodaju te konačno koncert lokalne etno skupine Veja.

Vrijeme: 04.05.2013. s početkom od 17,30

Mjesto: Bale, u OŠ Bale i kasnije na Trgu Tomaso Bembo

Organizator: Udruga za promicanje pravedne trgovine Fair Trade, Bale