ttw

U sklopu projekata Zelena knjižnica i Jestivi grad u Buzetu, Pazinu i Puli prikazan je film TASTE THE WASTE (Okusi smeće). Organizatori su: Goethe-Institut Kroatien, Društvo bibliotekara Istre, Gradska knjižnica Pazin, Narodna knjižnica Buzet i Sveučilišna knjižnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Prva projekcija održana je u ponedjeljak 6. svibnja u 18 sati u Narodnoj knjižnici u Buzetu (30 gledatelja), zatim je slijedila projekcija u Sveučilišnoj knjižnici u Puli 8. svibnja u 18 sati (30 gledatelja) te projekcija u Gradskoj knjižnici u Pazinu 13. svibnja u 13 sati (25 gledatelja). Film je prikazan na njemačkom jeziku s engleskim titlovima. 

ttw

TASTE THE WASTE je njemački dokumentarni film iz 2011. godine koji se bavi globalnim problemom bacanja i uništavanja hrane. Valentin Thurn (scenarist i redatelj filma) gostovao je na zagrebačkoj promociji filma koju je u sklopu projekta JESTIVI GRAD organizirao Goethe-Institut Kroatien u veljači 2012. godine.

Film iznosi šokantnu istinu – pola proizvedene hrane završi u smeću prije nego i stigne do krajnjih potrošača. Zašto bacamo toliko hrane i što uopće možemo učiniti da to spriječimo? Ovo pitanje postavljeno je osoblju supermarketa, pekarima, inspektorima, korisnicima socijalne skrbi, ministrima, farmerima i europskim birokratima.

Supermarketi konstantno imaju kompletnu ponudu namirnica na policama i pune kontejnere namirnica koje su oštećene ili kojima se bliži preporučeni datum valjanosti. Pored toga, svatko od nas pridonosi takvom neracionalnom odnosu prema hrani: svi je previše bacamo.

Konvencionalna poljoprivreda je odgovorna za trećinu stakleničkih plinova, a iz hrane koja truli u smeću u atmosferu odlazi i štetni metan, plin koji je čak 25 puta štetniji od ugljičnog dioksida. Drugim riječima, sustav koji pola proizvedene hrane baca u smeće, uzrokuje i klimatske promjene. Kad bi uspjeli spasiti makar pola bačene hrane, učinak na klimu bio bi isti kao da uklonimo četvrtinu svih automobila.

Više informacija o projektu Jestivi grad saznajte OVDJE.