jagoda-manje

Mr. sc. Jagoda Munić je u sklopu projekta Zelena knjižnica održala predavanje o održivim društvima i predstavila rad organizacije Friends of the Earth International. Predavanje je održano 29. svibnja u 18 sati u Sveučilišnoj knjižnici Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Na predavanju je bilo govora o viziji održivih društava te stanju okoliša u svijetu i u Hrvatskoj s kratkim osvrtom na Istru. Predavanje je prezentiralo kako se organizacije civilnog društva nose sa izazovima zaštite okoliša i održivosti na globalnoj i lokalnoj razini te što mi kao građani možemo učiniti da doprinesemo zaštiti okoliša i prirode. (8 korisnika)

jagoda-manje

FoEI okuplja 76 udruga za zaštitu okoliša iz isto toliko država svijeta te ima preko 2.000.000 članova i podržavatelja. Hrvatska Zelena akcija članica je ove mreže već 12 godina. Neke od proritetnih tema kojima se bavi FoEI su: klimatske promjene, zaštita bioraznolikosti, očuvanje prostora za potrebe lokalnih zajednica, osiguranje pravednog pristupa hrani lokalnim zajednicama, zaštita šuma i voda… U svojim aktivnostima FoEI propitkuje postojeće ekonomske modele te promovira rješenja koja doprinose uspostavi ekološki održivog i socijalno pravednog društva.
 
Jagoda Munić je članica Zelene akcije od 1997. godine te je bila predsjednica Zelene akcije od 2001. – 2007. Vodila je nekoliko uspješnih kampanja za zaštitu okoliša, kao što je kampanja protiv GMO-a koja je osigurala da Hrvatska ima jedan od najrestriktivnijih zakona o GMO-ima, te kampanju za ukidanje koruptivnog Zakona o igralištima za golf, temeljem koje je ovaj Zakon i ukinut krajem prošle godine. Od ulaska Zelene akcije u FoEI, bila je iznimno aktivno uključena u aktivnosti mreže te obnašala dužnost članice ili zamjenice člana Upravnog odbora.
 
Prošlogodišnjim izborom Jagode Munić za predsjednicu, FoEI je potvrdio vrijednost njenog dosadašnjeg angažmana te joj ukazao povjerenje za uspješno vođenje mreže u narednom periodu. Također, time je odano svojevrsno priznanje i Zelenoj akciji, kao jednoj od najaktivnijih grupa unutar FoEI.
 

 
Audio zapis predavanja Jagode Munić o održivim društvima preuzmite OVDJE.

Fotografije s predavanja