quit-coal-banner2

Tribina SKRIVENI TROŠKOVI TERMOELEKTRANE PLOMIN C održana je u ponedjeljak 17.06.2013. u 18 sati na Fakultetu za ekonomiju i turizam “Dr. Mijo Mirković” u sklopu projekta Zelena knjižnica i kampanje Greenpeace-a, Zelene Istre i Zelene akcije. (Ukupno 35 korisnika)

quit-coal-banner2

Povodom analize „Skriveni troškovi ugljena” koju je izradio Greenpeace, organizirana je tribina sa željom da se iz različitih pozicija razgovara o ovoj temi. Svoje stavove su iznijeli predstavnici udruga koji se protive ovom projektu te predstavnici HEP-a. Predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije su također pozvani da se očituju o metodologiji koja je korištena u ovoj analizi te da iskažu stav o zdravstvenim posljedicama termoelektrana na ugljen ali se nisu odazvali na poziv.

Ova analiza je, korištenjem metodologije koju primjenjuje i Europska agencija za okoliš, došla do slijedećih procjena o vanjskim troškovima termoelektrane „Plomin C”:

Onečišćenje zraka uzrokovat će preranu smrt oko 17 ljudi na godinu. Uz očekivani vijek trajanja od 40 godina „Plomin C” će biti odgovoran za čak 680 smrtnih slučajeva. „Plomin C” će svake godine u prosjeku uzrokovati 2.671 napadaj astme, te prosječno nevjerojatnih 36.163 slučajeva bolesti dišnog sustava. Ukupno se procjenjuje gubitak od 3.970 radnih dana na godinu zbog bolesti. Ukupni vanjski troškovi onečišćenja uzrokovanog samo ovim blokom doseći će 124,8 milijuna eura na godinu. (Vanjski trošak neke gospodarske djelatnosti je onaj kojeg ne preuzima nositelj te djelatnosti, pa se stoga ne odražava na tržišnu cijenu proizvoda.)
Osim troškova vezanih uz izgaranje ugljena, nastat će i troškovi vezani uz okoliš i društvo, uzrokovani utjecajem na biološku raznolikost, šume i vodne sustave u zemlji iz koje se uvozi ugljen.

Nova termoelektrana ne podrazumijeva čistu energiju – i dalje će značajno onečišćivati okoliš, pogoršavajući postojeće onečišćenje u regiji.

Na tribini su uvodna izlaganja održali:
Jiri Jerabek (Greenpeace)
Dušica Radojčić (Zelena Istra)
Toni Vidan (Zelena akcija)
Vladimir Jelavić (EKONERG)
Alen Načinović (HEP).

Tribinu je moderirao Zoran Tomić. Nakon uvodnih izlaganja uslijedila je rasprava. Tribina je završila u 20,30 sati.

 

Fotografije s tribine

Analiza SKRIVENI TROŠKOVI UGLJENA