PC090297 1

Knjižnica Osnovne škole Meterize je ove školske godine porovodila ekološki projekt STARI PAPIR ZA NOVE KNJIGE. U sklopu projekta do sada je prikupljeno 4290 kg papira.

PC090297 1

Od sredstava dobivenih za prikupljeni papir kupili su 36 knjiga (Legende o Kristu i Grimmove Bajke) za školsku lektiru, te Rječnik stranih riječi (B. Klaića) i Veliki školski leksikon za referentnu zbirku. Ovo je bio značajan prinos knjižnom fondu budući da knjižni fond broji tek 1065 knjiga.
Sakupljajući papir učenici su ostvarili višestruku korist: čuvali su stabla, nešto su zaradili, a svi skupa imamo čist okoliš.
Primjenjujući naučeno, zadnje dane nastave učenici nisu razbacivali ispisane bilježnice, radne bilježnice, mape ili knjige koje im više ne trebaju, već su to odlagali u kutije postavljene u holu škole.
Projekt je osim prikupljanja papira imao i sljedeće aktivnosti: održavanje PPT na satovima razrednih odjela o potrebi prikupljanja papira i čuvanja šuma, zatim održavanje kreativnih radionica u kojima je stari papira bio materijal za kreativno stvaralaštvo (izrada eko-ukrasa od recikliranog papira).
Ovim projektom učenici su pomogli školskoj knjižnici u izgradnji knjižnog fonda, ali i prirodi, kojoj su sačuvali nekoliko stabala. Skroman je to doprinos očuvanju prirode, ali slap svaka kaplja pomaže tkati.

Knjižničarka:
Nada Lončar