Iluzija demokracije

Projekt Zelena knjižnica nastavlja se predavanjem dr. Mate Kapovića – Tko nam je kriv, sami smo ih izabrali? Iluzija demokracije. Predavanje je održano u Sveučilišnoj knjižnici u Puli 20. rujna 2013. godine u 20 sati. (27 korisnika)

Iluzija demokracije

Od političarâ do političkih analitičara – svima su puna usta demokracije. No živimo li doista u demokraciji? Može li se sistem u kojem izbori gotovo potpuno ovise o novcu doista nazvati demokracijom? Postoji li alternativa ili je to samo puka utopija? Je li demokratski da neki žive u dvorcima, dok su drugi osuđeni na kopanje po smeću? Zašto demokracija staje pred ulaznim vratima firme u kojoj radimo? Zašto se izabrani predstavnici ne mogu opozvati i zašto nam ne daju da izravno odlučujemo? Je li izravna demokracija opasna za ljudska prava? Na predavanju će biti riječi o demokraciji (liberalnoj, parlamentarnoj, predstavničkoj, direktnoj, ekonomskoj), politici, kapitalizmu i još mnogo čemu drugom…

the-illusion-of-free-choice

 

 

mate-200x200Dr. Mate Kapović (1981) radi kao docent na Odsjeku za lingvistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Osim svojom osnovnom strukom bavi se i politikom, ponajprije kroz zastupanje progresivnih političkih stavova u  medijima.

 

Audio snimka cijelog predavanja

Fotografije s predavanja