FierceGreenFire

Pulskom premijerom filma Ponosna zelena vatra: bitka za planet na kojem živimo održanoj 6. studenog 2013. god. u 10 sati, Kino Valli, Ekološko socijalni forum i Društvo bibliotekara Istre najavljuju nastavak suradnje na projektu Zelena knjižnica organiziranjem Zelenog filmskog festivala iduće godine paralelno u Rijeci i Puli. (230 gledatelja)

FierceGreenFire

Ponosna zelena vatra: bitka za planet na kojem živimo je američki dokumentarni film iz 2012. godine o razvoju pokreta za zaštitu okoliša od 60-ih godina pa sve do današnjih dana. Film je režirao Mark Kitchel, a naratori su zvučna imena kao što je Robert Redford, Meryl Streep, Ashley Judd i drugi.

Kako jača svijest o ugroženosti planeta na kojem živimo tako ekološki aktivizam postaje jedan od najvećih društvenih pokreta u svijetu, a s obzirom na ulog i jedan od najvažnijih. To još uvijek ne znači da stvari idu na bolje jer i dalje nemilice i bezobzirno trošimo ograničene resurse planeta. Mnoge zemlje žive kao da raspolažu s deset planeta no imamo samo jedan i bilo bi pravedno ostaviti ga budućim generacijama makar u stanju u kakvom smo ga zatekli ako već ne možemo poboljšati stanje u koje smo ga doveli pohlepom, konformizmom i nebrigom. Kako ćemo objasniti budućim generacijama da su neki projekti bili dobri za ekonomiju kad ne budu više imali obradive zemlje, čistog zraka i pitke vode? – to je pitanje koje bi se trebali svi zapitati i zatim promijeniti modus razmišljanja i djelovanja koji nas vodi u propast.

Na projekciju filma došli su učenici pulske gimnazije i učenici Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu te studenti Fakulteta za ekonomiju i turizam „dr. Mijo Mirković” i ostali osviješteni građani – ukupno 230 gledatelja.

Zeleni filmski festival (ZEFF) je projekt udruge Ekološko socijalni forum s ciljem promocije održivog razvoja. Zaštita okoliša, zdrava hrana, obnovljivi izvori energije, klimatske promjene, zaštita životinja, problem pitke vode, zbrinjavanje otpada, koncepti zelenih gradova i slične teme su u fokusu ovog festivala. Prvi ZEFF održan je u Rijeci od 1. do 4. 10. 2013. godine. Organizator je Aljoša Babić, predsjednik udruge Ekološko socijalni forum.

Zelena knjižnica je projekt Društva bibliotekara Istre započet 2011. godine. Cilj projekta je preko Društva bibliotekara Istre i istarskih knjižnica educirati javnost i širiti svijest o održivom društvu i nužnosti zaštite okoliša i to kroz: mrežne stranice projekta, dokumentarne filmova, stručna predavanja, tribine i promocije knjiga. Projekt je podržalo Ministarstvo kulture RH, Grad Pula i Grad Rovinj. Voditelj projekta je viši knjižničar Ivan Kraljević, predsjednik Društva bibliotekara Istre.

Društvo bibliotekara Istre je već surađivalo s Kinom Valli 2011. godine kada je u sklopu projekta Zelena knjižnica prikazan film Dom Yanna Arthusa-Bertranda koji je tada pogledalo oko 400 učenika i studenata.