image01

Permakulturna aktivistica Cvijeta Biščević održala je, u sklopu projekta Zelena knjižnica, predavanje o urbanoj permakulturi u Sveučilišnoj knjižnici u Puli 17. veljače u 18 sati. (18 korisnika)

image01

Preko 50% svjetske populacije danas živi u gradovima s tendencijom sve većeg porasta u odnosu na ruralno stanovništvo. Usvajanje dugoročnih rješenja i promišljanje praktičnih intervencija u gusto naseljenim urbanim sredinama, kao najvećim konzumentima resursa i zagađivačima, na način da se podrže potrebe ljudi bez ugrožavanja ekosustava – kritično je za izgradnju održivog urbanog okruženja koje podržava život.
Urbana agrikultura, kao jedna od strategija urbane permakulture, demonstrira kako je uvođenje hrane u grad puno više od sadnje povrća na zapuštenim površinama. Urbana agrikultura objedinjuje ekologiju, ekonomiju, prostorno promišljanje i potrebe zajednice kroz produktivne jestive krajolike koji jačaju socijalnu koheziju i biološku raznolikost stvarajući otpornu infrastrukturnu mrežu koja ponovno povezuje ljude s lokalnom prehrambenom tradicijom.

Kako uzgoj hrane može promijeniti ekološki otisak grada? Kako izgleda priroda kada postane sastavni dio urbanog identiteta?

 

podjela sadnica-620x465

Cvijeta Biščević, permakulturna aktivistica, članica udruge ZMAG – Zelena mreža aktivističkih grupa i sudionica nekoliko inicijativa vezanih uz urbano vrtlarstvo.

Fotografije s predavanja