tranzicija

Diplomirana permakulturistica Gordana Dragičević održala je predavanje o tranzicijskom pokretu u Sveučilišnoj knjižnici u Puli u ponedjeljak 24.2.2014. god. u 18 sati. Predavanje je održano u sklopu projekta Zelena knjižnica, a organizirali su ga Društvo bibliotekara Istre i Sveučilišna knjižnica u Puli. (10 korisnika)

tranzicija

Gotovo sve na što smo navikli u svakodnevnom životu, od vožnje automobilom na posao do odjeće koju kupujemo svake sezone, uz velik danak okolišu omogućeno je jeftinim fosilnim gorivima. Na svaku kaloriju hrane, mi “pojedemo” u prosjeku 10 kalorija nafte, a nije rijetkost da su namirnice u jednom obroku sve doputovale s različitih kontinenata. Realnost je da nafta poskupljuje i ima je sve manje, a da bismo održali ovakve životne navike unedogled, bilo bi nam potrebno nekoliko planeta, koje nemamo.

Srećom energija ne dolazi samo u obliku nafte i ugljena, a klimatska, ekonomska i socijalna kriza rješavaju se na isti način. Rješenja su u promjeni naših navika, u što lokalnijem zadovoljenju životnih potreba – prvenstveno lokalnoj proizvodnji hrane i energije, u oblikovanju zaokružene lokalne ekonomije i u kvalitetnijim međuljudskim odnosima. Od besplatnih popravljaona i razmjena vještina, do lokalnih valuta i urbanih vrtova – inicijative diljem svijeta pokazuju kako se gradi otpornost u našem susjedstvu, te da je snažna zajednica puno vrijedniji resurs od količine novca kojim raspolažemo. Oko nas raste tranzicijski pokret – pokret ka lokalizaciji umjesto globalizacije, u kojem su suradnja, kreativnost i razmjena temelj za učinkovitiju komunikaciju i bolju ekonomiju, a time i temelj za nužan prijelaz na post-fosilno društvo.

samoniklo-radionica-3

Gordana Dragičević je permakulturna dizajnerica i predavačica, te dugogodišnja eko-aktivistica. Momentalno je aktivna u udrugama ZMAG i Parkticipacija, a radi na stvaranju alternativnih ekonomskih rješenja za pravednije i solidarnije društvo.

 

 

 

Fotografije s predavanja