Fotografija0665 1

Knjižnice su oduvijek vodile borbu za dvije stvari, prostor i financijska sredstva. Ni knjižnica u OŠ Ljudevita Gaja nije iznimka. Želja je bila osmisliti prostor u knjižnici u kojem bi učenici mogli provoditi više vremena, imajući na umu nedostatak sredstava. Cilj je bio privući što više učenika u knjižnicu, napraviti dnevni boravak u kojem će se svatko ugodno osjećati. Prostor i namještaj bit će osigurani, a knjige će napraviti svoju čaroliju kao što to jedino knjige znaju i mogu.

Fotografija0665 1

Osnovna škola Ljudevita Gaja Nova Gradiška ima status eko škole više od deset godina. Svake godine provodi se niz aktivnosti kroz nastavne i izvannastavne sadržaje, a aktivnosti su usmjerene očuvanju čovjekova okoliša, podučavanju naših učenika o brizi za prostor u kojem prebivaju i okolinu u kojoj se nalaze. Ove školske godine ideja je bila preuređenje školske knjižnice. Naime, dio vremena učenici provode u školskoj knjižnici gdje je prostor za čitanje mali i potrebno je iskoristiti svaki kutak kako bi učenicima bilo što ugodnije. Iskorištavajući materijal/otpad kojim se raspolaže, napravljen je dio namještaja i omogućen prostor u knjižnici u kojem će učenici željeti provoditi svoje slobodno vrijeme na način na koji im to najviše odgovara.

Fotografija0713

U knjižnici su izrađivani taburei od plastičnih boca, dvosjed od drvenih paleta, stolić za dnevni boravak, namještaj je obojan, itd.

DSC00124

Eko projekt još uvijek traje. U kreativnosti jedna ideja rađa drugu, tako da ne znamo koliko ideja će se izroditi i kakve će one biti, a to i jest kreativnost.
Cilj je postignut, učenici redovito dolaze u knjižnicu, provode tamo svoje slobodno vrijeme, više čitaju, uživaju u sitnim knjižničarskim poslovima poput izdavanja knjiga, odlaganja knjiga na odgovarajuće mjesto na polici, traže ideje za nove kreativne radionice. Nekima je knjižnica najljepše mjesto u školi, a to je ono što smo željeli postići.

knjižničarka Martina Prpić