38dab24d27cc37d7535fccaedb49ea3c

Zagrebački aktivist Sven Janovski je u sklopu projekta Zelena knjižnica održao predavanje Građanski aktivizam i pravo na okoliš – borba za javni prostor u petak 30. svibnja u 18 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli. (29 korisnika)

38dab24d27cc37d7535fccaedb49ea3c

U nekoliko gradova u Hrvatskoj u zadnje smo vrijeme svjedočili kako se devastira javni gradski prostor u svrhu megalomanskih privatnih projekata. Iako su se građani i građanke protoivli tome, gradske vlasti su često nastavljale s realizacijom takvih projekata, što bi u nekim slučajevima dovelo do toga da se ti isti građani i građanke mobiliziraju
i direktno pokažu svoj stav – Varšavska ulica u Zagrebu, Srđ u Dubrovniku, Marjan u Splitu, Muzil u Puli, samo su dio takvih događaja. Kroz ovo predavanje svi sudionici dobit će uvid u osvnone koncepte građanskog aktivizma kroz primjere spomenutih kampanja u drugim gradovima, a najviše kroz kampanju “Ne damo Varšavsku”, koju su zajednički vodile Zelena akcija i Pravo na grad. Ideja je da se ovime prisutne osvjesti koja je vrijednost toga da građani koriste direktne metode aktivizma da se izbore za svoja prava i bolje društvo.

 

slika

Sven Janovski rođen je 1987. u Zagrebu, gdje je apsolvirao studij novinarstva. Od 2010. godine aktivan je u Zelenoj akciji, gdje je došao kroz angažman u kampanji “Ne damo Varšavsku”. Trenutno koordinira Aktivističku grupu, volontersku sekciju Zelene akcije te se bavi organizacijom raznih uličnih i ostalih direktnih akcija u raznim kampanjama.

 

Fotografije s predavanja