Ethical-bank-carto 2597056b

Zadnja aktivnost u sklopu Zelene knjižnice prije ljetne pauze bilo je gostovanje Gorana Jerasa, pokretača prve hrvatske etične banke, koji je održao predavanje u utorak 3. lipnja u 18 sati na Fakultetu za ekonomiju i turizam “Dr. Mijo Mirković” u Puli. Jeras je zainteresirane upoznao s konceptom, ulogom, principima, pojmovima i uslugama etičnog bankarstva. (20 korisnika)

Ethical-bank-carto 2597056b

U današnje vrijeme mnogo se govori o etičnim bankama koje su postale sastavni dio bankarskog sustava u svijetu. I Hrvatska uskoro dobiva svoju prvu etičnu banku. Uloga etične banke je raditi za zajedničko dobro i osigurati pravo na primanje kredita kroz poslovni proces koji se sastoji od prikupljanja sredstava i prenamjene tih sredstava u oblike kredita za kulturne, društvene i ekološke projekte. Etične banke tako kroz svoje aktivnosti potiču društvenu inkluziju, održivi razvoj, razvoj socijalne ekonomije i socijalnog poduzetništva te svijest javnosti o ulozi novca.

Etična banka “ebanka” radi na principima etičnog bankarstva: otvorenost, ekološka i društvena osviještenost, demokratičnost upravljanja, transparentnost te reinvestiranje dobiti natrag u zajednicu. Pruža najpovoljnije uvjete financiranja, savjetodavnu podršku u poslovanju i aktivno smanjuje rizik za svoje klijente u čijem je i vlasništvu (osnivač je grupa institucionalnih i privatnih ulagača iz Hrvatske: poduzeća, zadruge, pojedinci, udruge, jedinice lokalne uprave).

GJ

Goran Jeras, pokretač prve hrvatske etične banke

 

Fotografije s predavanja

Snimka predavanja

Članak u Glasu Istre