ograde

Javna tribina pod nazivom “Promjene koje donosi novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama: Imaju li građani pravo na slobodan pristup pomorskom dobru?” održala se 12. rujna 2014. godine u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc u Puli, Gajeva 3, s početkom u 19:00 sati. Cilj tribine: predstavljanje novina koje donosi prijedlog novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. (30 korisnika)

 

ograde

Otkad je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture koncem prošle godine otvorilo javnu raspravu, široki krug dionika uputio je oštre kritike Nacrtu prijedloga Zakona. Iz organizacija civilnog društva stigla su upozorenja da će, bude li prihvaćen, ovakav Zakon hotelijerima omogućiti ograđivanje plaža, s mogućim posljedicama u vidu naplate ili čak zabrane ulaska na plaže za domaće stanovnike.

Županije udružene u Hrvatsku zajednicu županija te jedinice lokalne samouprave okupljene u Udrugu gradova također su iskazale nezadovoljstvo zakonskim prijedlogom. Obje ove organizacije Ministarstvu su uputile primjedbe jer se, između ostalog, ne slažu s predloženom raspodjelom prihoda od pomorskog dobra, osnivanjem nove državne Agencije za integralno upravljanje pomorskim dobrom te mogućnošću osnivanja samo jedne lučke uprave (s ispostavama) u svakoj županiji. Nacrtu prijedloga Zakona usprotivili su se i sindikati, kao i turistička struka, da bi se krajem kolovoza pravni stručnjaci koji su radili na izradi ovog Nacrta odrekli svojeg autorstva nad njime.

Kako bismo saznali zašto se javnost podigla na noge protiv prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama te odgovorili na pitanje o tome imaju li građani pravo na slobodan pristup pomorskom dobru organizirali smo tribinu koju će facilitirati pravnik Zelene akcije, Enes Ćerimagić.

Svoje sudjelovanje na tribini potvrdili su sljedeći panelisti: znanstveni novak – asistent na Pomorskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci te član Stručnog povjerenstva za koncesije na pomorskom dobru Primorsko-goranske županije g. Loris Rak, voditelj Odsjeka za pomorstvo, promet i infrastrukturu Upravnog odjela za održivi razvoj Istarske županije g. Vladimir Banković, voditelj Odsjeka za imovinu Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu Grada Pule g. Željko Pavletić te predstavnici porečke građanske inicijative OKUP.

Na tribini će također prisustvovati: djelatnik te pravni savjetnik pri Uredu Gradskog vijeća i gradonačelnika Grada Rovinja g. Mojmir Pavić, direktor Lučke uprave Rovinj g. Donald Schiozzi, gradonačelnik Grada Umaga g. Vili Bassanese, zamjenik gradonačelnika Grada Umaga g. Mauro Jurman te gđa. Elena Erman iz pravne službe tvrtke Arenaturist d.d.

Zaključci s tribine bit će upućeni nadležnom Ministarstvu.

Tribina će se održati u suradnji sa Zelenom knjižnicom, projektom Društva bibliotekara Istre s ciljem edukacije javnosti o održivom razvoju i nužnosti zaštite okoliša.

Ova tribina organizira se u okviru projekta “Korupcijski SONAR – Glasom javnosti protiv korupcije u upravljanju prostorom i prirodnim resursima”, koji financira Europska unija, u sklopu I komponente programa IPA 2010 – pomoć u tranziciji i jačanje institucija, a sufinancira Ured Vlade Republike Hrvatske za udruge. Za sadržaj odgovara isključivo Zelena akcija i isti se ne može smatrati stavom Europske unije.