gradnja slamom

Daniel Rodik će u sklopu projekta Zelena knjižnica održati predavanje Održivo graditeljstvo – gradnja baliranom slamom u petak 31.10.2014. god. u 18 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli.

gradnja slamom

Predavanje će obuhvatiti kratki uvod u problematiku ekološke održivosti današnje građevinske prakse i predstaviti neke mogućnosti kako je moguće graditi održivije.
“Korištenje elemenata tradicionalne gradnje ne znači gubitak komfora i “povratak u špilje”, naprotiv, mnoga održiva rješenja nam daju toliko potrebnu energetsku i ekonomsku slobodu. Za gradnju kuća od bala slame se, naravno, ne koriste samo slama i glina. Koriste se i različiti moderni materijali, ali ih koristimo odgovorno i racionalno. Slama, drvo, glina i kamen u našem podneblju predstavljaju najkvalitetnije ekološke materijale pogodne za gradnju kuća s niskim utjecajem na okoliš (tzv. low impact building).

Održivo graditeljstvo podrazumijeva korištenje prirodnih materijala za gradnju, brine o energetskoj učinkovitosti i koristi obnovljive izvore energije za funkcioniranje objekata.”

Kroz predavanje predstaviti će se knjiga “Gradimo slamom” edicije Zeleni alati udruge Zelena mreža aktivističkih grupa – ZMAG.

 

daniel rodik mk

Daniel Rodik rođen je u Zagrebu. Diplomirao je 2002. na Fakultetu prometnih znanosti, nakon čega se počeo baviti zaštitom okoliša, održivim razvojem i energetikom. Vodio je projekte promocije i edukacije na području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u Zelenoj akciji. Iskustvo je stjecao i kao energetski savjetnik za kućanstva i škole u sklopu projekta UNDP-a “Sustavno gospodarenje energijom u Hrvatskoj”. Bavi se i praktičnim modelima za održivost kao što su DIY solarni kolektori i gradnja prirodnim materijalima, a 2004. je završio 72-satni tečaj permakulture pod mentorstvom Tonya Andersena. Zaposlen je u Društvu za oblikovanje održivog razvoja – DOOR kao suradnik za područje lokalnog energetskog razvoja (izrada akcijskih planova), a u selu Vukomerić u blizini Recikliranog imanja udruge ZMAG izgradio je kuću od drveta, bala slame, zemljane žbuke i ponešto betona.