zelemenjava

Na manifestaciji “Pazi što jedeš” koju organiziraju Etnografski muzej Istre i Udruga IEP, koja će se održati 14. i 15. 11. 2014. u Domu branitelja, u suradnji sa Zelenom knjižnicom ugošćujemo dr.sc. Darju Fišer iz Ljubljane. Ona će 15. studenoga u 11 sati predstaviti projekt Zelemenjava, slovensku građansku inicijativu koja potiče razmjenu sjemena, sadnica i plodova iz urbanih vrtova.

zelemenjava
U kratkim crtama će nam objasniti kako je sve krenulo (od ideje do realizacije) da se višak domaćeg sjemena i višak plodova iz svog vrta zamijeni za nešto što vama nedostaje. Na taj način stvara se bolja povezanost unutar uže i šire zajednice, sprječava se bacanje viška hrane, razmjenjuju se znanja (recepti), radi se na edukaciji (škole, fakulteti,udruženja), povezanosti putem društvenih mreža i web stranice.

Više ocijelom projektu potražite na službenoj stranici Zelemenjava te na Facebook stranici

 

9f39a172-d0dc-4b2d-9dae-6d7e614b5f7a

Na manifestaciji “Pazi što jedeš” u suradnji sa Zelenom knjižnicom ugošćujemo i dr.sc. Olgu Orlić iz Instituta za antropologiju u Zagrebu. Ona će održati predavanje 15.11. u 16 sati pod naslovom: “Grupe solidarne razmjene: uspjesi i poteškoće prilikom promjene kupovnih i prehrambenih navika”.

Potencijal GSR-ova za širenje tzv. ekonomije solidarnosti (koja podrazumijeva pravedan odnos između kupca i proizvođača, koji je izgubljen u klasičnom lancu nabave) je ogroman. Međutim, treba imati na umu da je mijenjanje postojećih navika dugotrajan i ponekad ne baš jednostavan proces. To naravno ne znači da treba odustati na prvoj poteškoći, već osvijestiti činjenicu da su se i brojni drugi članovi GSR-a u drugim zemljama također susretali s poteškoćama koje je u njihov život donio nov način nabave i pripreme namirnica. Upoznavanje iskustva iz drugih zemalja je stoga dragocjeno kako bi se prepoznali i nadišli takvi ili neki slični problemi unutar GSR-a u Hrvatskoj.