Zeleno gospodarstvo kao optimalni pravac razvoja Hrvatske (s naglaskom na Istru) naslov je predavanja koje je u sklopu Zelene knjižnice održao ekološki aktivist Vjeran Piršić na Fakultetu za ekonomiju i turizam “Dr. Mijo Mirković” u četvrtak 23. travnja 2015. godine u 15 sati (Preradovićeva 1, Dvorana Pula). 52 korisnika

zg

Zeleno gospodarstvo kao relativno novi pojam ima mnogo definicija, ali najopćenitije možemo reći da je osnova svakog zelenog gospodarstva održivo korištenje postojećih resursa (prvenstveno prostora kao temeljne osnovice, te hrane, vode i energije) i (ukoliko je moguće) stvaranje novih resursa pažljivim i razumnim korištenjem novih tehnologija.

To se već nekoliko desetljeća planski i sustavno potiče u mnogim zemljama svijeta (u neoliberalnoj Velikoj Britaniji je po službenim podacima otvoreno više od milion novih radnih mjesta sa stopom rasta od preko 4% godišnje), ali nažalost, ne i u Republici Hrvatskoj.

Kao jedan od rijetkih dijelova Hrvatske koji (uspješno) razvija zeleno gospodarstvo ističe se otok Krk.

11179900 10153274108901122 662817118 o

U predavanju će se osim najpoznatijih svjetskih primjera uspješnog razvoja zelenog gospodarstva prezentirati i niz do sada započetih (i realiziranih) projekata na otoku Krku.

Isto tako, staviti će se naglasak na mogućnosti (i potrebe) razvoja istih u Istri (s konkretnim primjerima).

Razvoj zelenog gospodarstva (osim otvaranja velikog broja radnih mjesta) smatramo izuzetno važnim (i potrebnim) zbog 3 velike i važne epohalne promjene s kojima se (za sada neuspješno) suočavamo: klimatskim promjenama, krajem ere fosilnih goriva i ulaskom RH u EU.
VP
Vjeran Piršić
je (do sada) široj javnosti uglavnom (pre)poznat po mnogim kampanjama u domeni zaštite okoliša u RH (a i šire). Manje je poznato da je kao (već nekoliko mandata) nezavisni vijećnik u Općini Omišalj sudjelovao u osmišljavanju i provedbi niza projekata iz domene održivog razvoja na otoku Krku i na Mediteranu.

Fotografije