Dr.sc. Dražen Šimleša će sklopu Zelene knjižnice održati predavanje u Puli naslovljeno Četvrti svjetski rat. Predavanje se održava u organizaciji Društva bibliotekara Istre 8. lipnja 2015. g. u 20 sati u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc u Puli.

Trećim svjetskim ratom označavao se “tihi” hladni rat između velikih sila, dviju velikih ideologija 20. stoljeća koje su u njihovo ime vodili nebrojeni narodi i države po cijelom planetu sve do konačnog sloma komunizma prije ’90-ih godina prošlog stoljeća. Neki od najpoznatijih znanstvenika su tada najavili kako je nastupio kraj povijesti, odnosno kako na mjesto (neo)liberalnog kapitalizma više nikada neće doći nikakva druga velika ideja, sustav, ideologija. No, nisu nam htjeli reći kako je to zapravo po prvi put početak zaista globalnog sustava koji brutalno uništava okoliš i ekosustave, obezvrjeđuje rad, privatizira vrijednost i profit, a društvu isplaćuje račun za štete i troškove. Sustava koji se toliko izvještio u manipuliranju demokracijom da više nije jasna granica između ekonomije i politike. Globalni napad na život označava se Četvrtim svjetskim ratom. U većoj ili manjoj
mjeri većina svjetskog stanovništva je njegov dio i čeka svoj red da se otvore frontovi smanjenja osnovnih ljudskih i radničkih prava, dostupnosti glavnih područja za kvalitetan život kao što su zdravstvo, obrazovanje i drugi, te frontovi održivih ekosustava koji nas podržavaju u našem životu. Termin Četvrti svjetski rat su skovali Zapatisti, indijansko stanovništvo iz južne meksičke pokrajine Chiapas koji su polovicom ’90-ih inspirirali globalnu borbu za pravdu i dostojanstvo svih ljudi. Pitamo se danas što je ostalo od tog termina, što je ostalo od onih koji su se protivili takvog sustavu, a najpoznatiji su pod pojmom alter-globalizacijski pokret. Traje li još uvijek rat? Gdje je u svemu tome Hrvatska? Postoje li i kod nas oni koji se zalažu za ljudska prava svih, za širenje tolerancije i pomaganje drugome, suprotstavljaju destruktivnom sustavu neoliberalnog kapitalizma.

drazen 02 (1)

 

Dražen Šimleša je diplomirao, magistrirao i doktorirao na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Zaposlen je na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu. Glavno područje njegova rada su globalizacija, permakultura, ekonomija i održivi razvoj. Trenutno na Institutu vodi trogodišnji projekt iPRESENT – Installation Project for REsearch about Social ENTrepreneurship. Radi i kao projekt menadžer na EU projektu MYPLACE – Memories, Youth, Political Legacy and Civil Engagement koja istražuje utjecaj povijesnih zbivanja na političke stavove i aktivizam mladih.
Autor je brojnih knjiga i znanstvenih studija od čega je posljednja knjiga Ekološki otisak – kako je razvoj zgazio održivost. Koordinator je programa Centar znanja za društveni razvoj – područje održivog življenja i razvoja permakulture u udruzi Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG). Aktivan je u Zadruzi za dobru ekonomiju gdje je Predsjednik Skupštine.

Fotografije s predavanja