Zašto klimatske promjene prijete slomom gospodarstva (i) u Istri i kako to spriječiti? naslov je predavanja koje će u sklopu Zelene knjižnice održati ekološki aktivist Vjeran Piršić u Sveučilišnoj knjižnici u Puli u srijedu 7. listopada 2015. godine u 17 sati. Predavanje organizira Društvo bibliotekara Istre. Ulaz je slobodan.

Sve uočljivije i sve brže klimatske promjene (uzrokovane patološkim djelovanjem čovječanstva) postaju sve oštrija prijetnja opstanku civilizacije. Mnogi svjetski lideri (predsjednik Obama, papa Franjo, kancelarka Merkel…) već mjesecima ukazuju na neophodnost dogovora radikalnih promjena postojeće paradigme na predstojećoj klimatskoj konferenciji u Parizu, i to ne samo u domeni gospodarstva već i načina života na svim razinama. Mnoge su razvijene države taj veliki izazov shvatile i kao sjajan moment za razvoj novog, zelenog gospodarstva.

Nažalost, naša se zemlja u tom smislu ne bavi relevantnim temama, iako postoji niz problema s kojima ćemo se uskoro morati suočavati. Ni Istra tu nije izuzetak stoga će
se kroz predavanje nastojati ukazati na konkretne nedaće koje će nas uskoro zadesiti te katalogizirati tehnologije i vještine koje svjesnija društva već u velikoj mjeri implementiraju.

Također, ovom ćemo prilikom predstaviti i hrvatski prijevod knjige 30 pitanja za shvatiti klimatsku konferenciju u Parizu o predstojećoj (pre)važnoj konferenciji COP 21 u Parizu.

pirsic

Vjeran Piršić je (do sada) široj javnosti uglavnom (pre)poznat po mnogim kampanjama u domeni zaštite okoliša u RH (a i šire). Manje je poznato da je kao (već nekoliko mandata) nezavisni vijećnik u Općini Omišalj sudjelovao u osmišljavanju i provedbi niza projekata iz domene održivog razvoja na otoku Krku i na Mediteranu.