Kobni lanac ugljena – od Kolumbije do Italije i Hrvatske naziv je tribine koja će se održati u srijedu 17. veljače u Galeriji Cvajner u Puli, s početkom u 19 sati.


Na tribini će izlagati Danilo Urrea iz udruge CENSAT-Agua Viva/Friends of the Earth Colombia, Antonio Tricarico iz talijanske udruge Re:Common te Mladen Bastijanić, labinski aktivist protiv nove termoelektrane Plomin C na ugljen. Moderator tribine bit će Luka Tomac iz Zelene akcije. Nakon uvodnih izlaganja slijedi diskusija s građanima. Tribinu organiziraju Zelena Istra, Zelena akcija, Greenpeace i CEE Bankwatch Network, uz podršku Zelene knjižnice.

Danilo Urrea predstavit će borbu lokalnih zajednica u kolumbijskoj pokrajini La Guajira protiv El Cerrejona – najvećeg rudnika ugljena u Latinskoj Americi, iz kojeg stiže i ugljen za termoelektrane u Plominu. Urrea će govoriti o okolišnim sukobima do kojih dolazi uslijed eksploatacije ugljena od strane multinacionalnih korporacija u La Guajiri. Osobito će se osvrnuti na goruće probleme nedostatka vode, odnosno privatizacije vodnih resursa, otimačine zemlje te destrukcije kulturnih identiteta afro-kolumbijskih i indijanskih zajednica.

Antonio Tricarico iz talijanske udruge Re:Common govorit će o slučaju termoelektrane u vlasništvu tvrtke “Tirreno Power” u mjestu Vado Ligure na sjeverozapadu Italije. Tužiteljstvo je 2014. zatražilo, a sud u Savoni odobrio zatvaranje ove elektrane te istragu protiv direktora TE i javnih službenika zbog ekološke katastrofe i ubojstva 442 osobe u periodu 2000.-2007. Istraga, tijekom koje su u elektrani pronađene velike količine kolumbijskog ugljena, nedavno je završila. Očekuje se i skori početak suđenja. U tribinu će se putem Skypea uključiti i predstavnik udruge Uniti per la salute iz Vado Ligurea, koja je 2015. dobila nagradu liječničkog udruženja iz Savone za borbu protiv onečišćenja okoliša te doprinos zdravlju lokalnih stanovnika.

Mladen Bastijanić svojim će izlaganjem ukazati na problematiku vode iz izvora Bubić jame, smještenog u okviru TE u Plominu. Ova gotovo najkvalitetnija voda s područja Labinštine opskrbljuje termoelektranu, umjesto građane Labinštine, dok se Labinština opskrbljuje iz izvora u dolini Raše koji su pod mnogo većim pritiskom fekalnih otpadnih voda.

Prijevod sa španjolskog i talijanskog bit će osiguran. Dođite!

http://www.zelena-istra.hr/?q=node%2F1629