Astronom i edukator Korado Korlević održati će predavanje pod nazivom Posljednje stoljeće Homo sapiensa, u srijedu 28. rujna 2016. g. u 18 sati na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković” (dvorana Pula). Organizatori predavanja su Društvo bibliotekara Istre i Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“, a predavanje je organizirano u sklopu projekta Zelena knjižnica.

Mooreov zakon je jedna od premisa novog izlaganja Korada Korlevića. Prema njegovom viđenju, on se ne odnosi samo na broj tranzistora na čipu, već je u raznim varijantama primjenjiv i na evoluciju memorijskog prostora, brzinu procesiranja, kapacitet akumulatora, kompleksnost grafike i softvera, sposobnosti robota, upravljanje evolucijom preko genetskih manipulacija. U prošlih nekoliko godina svjedočili smo brzom slijedu „kaosnih ključanica“, i mnoge projekcije budućnosti, kakve su opisivali pisci znanstvene fantastike,više nisu moguće.

U preostalom, N-dimenzionalnom prikazu mogućih budućnosti, sada se već vidi nekoliko važnih „grana“. Pogledamo li oko sebe, vidimo ključne tehnologije koje će obilježiti 21. stoljeće, i pitamo se jesmo li mi kao pojedinci i zajednica spremni za taj izazov? Imamo li znanja, strasti, nove alate i motivaciju za kormilariti u tom nadolazećem svijetu?

* Mooreov zakon opisuje povećavanje broja tranzistora na čipu tijekom vremena i glasi: „broj tranzistora koji se po najpovoljnijoj cijeni mogu smjestiti na čip udvostručuje se otprilike svake dvije godine“.

Korado Korlević jedan je od vodećih hrvatskih astronoma i pokretača Zvjezdarnice Višnjan te mnogih edukacijskih projekata u tom području. Otkrio je preko tisuću asteroida, a nakon otkrića dva kometa, oni su i nazvani po njemu.