Dr. sc. Mladen Domazet će 21.10. u 18 sati na Fakultetu ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” održati predavanje i predstaviti knjigu Odrast – pojmovnik za novu eru. Organizatori predavanja su Društvo bibliotekara Istre i Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“, a predavanje je organizirano u sklopu projekta Zelena knjižnica.

Nakon predavanja bit će organizirana i prodaja ograničene količine knjiga “Odrast – pojmovnik za novu eru” po promotivnoj cijeni od 100kn.

Odrast (degrowth) je nova paradigma, društveni pokret i način promišljanja u čijem je središtu ideja da neograničeni ekonomski rast na planetu ograničenih resursa nije ni održiv, ni poželjan. Odrast prokazuje varljivost mita prema kojem je rast ključno rješenje za izlazak iz kriza u kojima smo se kao društvo našli te označava koncept, argument i poziv za hvatanje u koštac s međusobno povezanim krizama s kojima se susrećemo.

Odrast

Pod pojmom odrast okupila se već značajna znanstvena i aktivistička produkcija u istraživanju tema kao što su ograničenja ekonomskog rasta, alternative modernizacijskoj teoriji razvoja, produbljivanje demokracije, društvena uloga znanosti i tehnologije, nužnost napuštanja kapitalizma, te dizajn institucijskih inovacija poput minimalnog zajamčenog dohotka, solidarne ekonomije ili alternativnih valuta.

Pokušaj intelektualnog doprinosa ideji odrasta je i pojmovnik Odrast – pojmovnik za novu eru u izdanju Instituta za političku ekologiju i izdavačke kuće Fraktura. Odrast – pojmovnik za novu eru međunarodni je priručnik o odrastu koji jezgrovito i pristupačno prikazuje glavne izvorne prijepore, temeljne ideje, strateške smjernice i poveznice sa srodnim svjetonazorima.

Autori tekstova objavljenih u ovoj knjizi pripadaju različitim školama mišljenja i disciplinama, dolaze iz različitih životnih sfera; oni su antiutilitaristi, bioekološki ekonomisti, ekonomisti stabilnog stanja, (neo)marksisti, politički ekolozi, sadtopisti, te aktivisti i praktičari. Sve je veći broj aktivističkih organizacija, te znanstvenika i znanstvenica koji smatraju da kao globalno društvo ulazimo u razdoblje gdje više nije stvar izbora između rasta i odrasta, već između svojevoljne i demokratske tranzicije i transformacije prema odrastu i oligarhijske, podaničke recesije s još naglašenijim nejednakostima i patnjama, političko-kulturološkim podjelama i ekološkim katastrofama. Stoga pitanje odrasta nije isključivo intelektualno pitanje i tiče se društvene dinamike, političkih savezništava i procesa koji će pokrenuti tranziciju prema društvu odrasta. Nakon pada komunističkih i realsocijalističkih projekata iz 20. stoljeća, dominantan način razmišljanja je da ne postoji alternativa postojećem neoliberalnom kapitalističkom sustavu temeljenom na ekonomskom rastu. Odrast pokušava nadići takvo razmišljanje stvarajući teoriju i praksu koja se ne zadovoljava pokušajima poboljšanja postojećeg sustava.

Image result for mladen domazet

Priču o odrastu, knjigu i upravo završenu 5. međunarodnu konferenciju o odrastu predstavit će dr. sc. Mladen Domazet iz Instituta za političku ekologiju (www.ipe.hr). Mladen je diplomirao fiziku i filozofiju na Sveučilištu u Oxfordu i doktorirao u polju filozofije znanosti na Sveučilištu u Zagrebu. Preko deset godina bavi se znanstvenim radom na temama znanstvenog objašnjenja, objasnidbenih pojmovnih okvira i društvenih stavova u teoriji odrasta. Znanstvenim radovima pokriva široki spektar interdisciplinarnih istraživačkih interesa, od analiza Wikipedija kao kompleksnih mreža, kroz enciklopedijske natuknice u Filozofskom leksikonu LZMK i komparativna istraživanja obrazovnih kurikuluma, do recentnih istraživačkih članaka o održivosti i odrastu u Europi.