Dobra ekonomija naslov je predavanja koje će dr. sc. Dražen Šimleša održati 24.11. u 18 sati na Fakultetu ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković (dvorana Istra). Organizatori predavanja su Društvo bibliotekara Istre i Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“, a predavanje je organizirano u sklopu projekta Zelena knjižnica. Ulaz se ne naplaćuje.

Današnji ekonomski sustav dizajniran je na način da mu uvijek treba nekontrolirani rast, zaduživanje i situacije u kojima ne plaća punu cijenu za potrošnju resursa, zagađenje i ugrožavanje zdravlja ljudi. Sve manji broj ljudi na našem planetu preispituje potrebu da ekonomija bude dugoročno održivija i trenutno pravednija. No, mnogima nedostaje alternativa, nešto smisleno, nešto što je moguće ostvariti, nešto što nije samo teorija ili nada. Dobra ekonomija i njeni modeli su upravo to, događaju se ovdje i sada. ostaje nam tek pridružiti im se.

drazen 02 (1)
Dražen Šimleša
je diplomirao, magistrirao i doktorirao na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Zaposlen je na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu. Glavno područje njegova rada su globalizacija, permakultura, ekonomija i održivi razvoj. Trenutno na Institutu vodi trogodišnji projekt iPRESENT – Installation Project for REsearch about Social ENTrepreneurship. Radi i kao projekt menadžer na EU projektu MYPLACE – Memories, Youth, Political Legacy and Civil Engagement koja istražuje utjecaj povijesnih zbivanja na političke stavove i aktivizam mladih.
Autor je brojnih knjiga i znanstvenih studija od čega je posljednja knjiga Ekološki otisak – kako je razvoj zgazio održivost. Koordinator je programa Centar znanja za društveni razvoj – područje održivog življenja i razvoja permakulture u udruzi Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG). Aktivan je u Zadruzi za dobru ekonomiju gdje je Predsjednik Skupštine.