Društvo bibliotekara Istre i Sveučilišna knjižnica pozivaju vas na predstavljanje knjige Suzbijanje korupcije u Hrvatskoj u srednjem vijeku II, koje će se u sklopu programa Zelene knjižnice održati 30. 3. 2017. godine u 18 sati u velikoj čitaonici Sveučilišne knjižnice u Puli. Knjigu će predstaviti dr.sc. Ozren Kosanović (autor tekstova o istarskim statutima) i Zorislav Antun Petrović (koordinator projekta Suzbijanje korupcije u Hrvatskoj u srednjem vijeku i izvršni urednik knjige).

Nakon predavanja bit će organizirana i prodaja knjige po promotivnoj cijeni od 80 kn.

Slikovni rezultat za Suzbijanje korupcije u Hrvatskoj u srednjem vijeku

U drugom tomu knjige Suzbijanje korupcije u Hrvatskoj u srednjem vijeku objavljenom 2016. godine prikazani su oni statuti hrvatskih srednjovjekovnih gradova koji nisu bili obuhvaćeni prvim tomom knjige. To su statuti Poreča, Novigrada, Buzeta, Bala, Vodnjana, Pule, Raba, Paga, Šibenika, Brača, Trogira, Hvara i Poljica, a protukorupcijske odredbe i druge pravne članke, važne za suzbijanje korupcije, analizirali su hrvatski znanstvenici i sveučilišni profesori – povjesničari, pravnici i filolozi, Dalibor Čepulo, Marta Dragičević Prtenjača, Tomislav Galović, Zdenka Janeković-Römer, Ozren Kosanović i Željko Radić. Ideja je bila ta da se prikaže širok dijapazon antikorupcijskih mjera, odnosno mjera kojima se ograničavalo koruptivno djelovanje u vlasti i upravljanju u Hrvatskoj u srednjem vijeku, odnosno da se podsjeti kako Hrvatska ima tradiciju suzbijanja korupcije dulju od sedam stoljeća i da su neke od tih odredbi primjenjive i danas.

U prvom tomu knjige Suzbijanje korupcije u Hrvatskoj u srednjem vijeku, objavljene 2014. godine, prikazane su najznačajnije protukorupcijske odredbe u srednjovjekovnim aktima i statutima Kvarnera i Dalmacije: od Vinodolskog zakona preko Senjskog i Riječkog statuta te Krčkog ili Vrbničkog statuta do Korčulanskog, Zadarskog, Splitskog i Dubrovačkog i Lastovskog statuta.


Dr.sc. Ozren Kosanović, viši asistent na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Rijeci (doktorirao na Poslijediplomskom doktorskom studiju medievistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu).

Zorislav Antun Petrović, novinar, aktivist i publicist – u javnosti najpoznatiji po svom angažmanu oko suzbijanja korupcije.