Zeleni pogon za istarski teran na Mjesecu naslov je predavanja Miroslava Ambruša-Kiša kojeg će održati u sklopu projekta Zelena knjižnica na Fakultetu ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” 26.10.2017. god. s početkom u 17 sati. Predavanje je besplatno, a organizira ga Društvo bibliotekara Istre.

Međunarodna ekipa astronautičkih entuzijasta i stručnjaka Synergy Moon, u kojoj sudjeluje i 15 ljudi iz Hrvatske, ušla je finale natjecanja za 30 milijuna dolara vrijednu Googleovu nagradu Lunar XPRIZE koju će osvojiti prvi tim koji do kraja 2017. godine na Mjesečevu površinu uspješno spusti bespilotnog robota, provoza ga 500 metara i pošalje HD zapis.

Od ukupno 18 ekipa u finale su se planirale samo tri. Uz Synergy Moon kvalificirali su se još izraelski tim SpaceIL i američki Moon Express. Ključni uvjet bio je da su projekti privatno financirani, odnosno da države sa svojim sredstvima ne sudjeluju u više od 5% njihove ukupne vrijednosti.

Hrvatski tim vodi Miroslav Ambruš-Kiš koji će u Puli predstaviti cijeli projekt i objasniti što istarski teran ima sa cijelom pričom.


Miroslav Ambruš-Kiš – novinar, pionir računalnog i ekološkog aktivizma, alpinist, putopisac, dizajner, savjetnik medijskih strategija, jedan od suosnivača Zelene akcije. Rođen 1954. godine u Osijeku, srednje školovanje završio u gimnaziji koju su pohađala oba hrvatska nobelovca. Studirao filozofiju i pedagogiju. Pionir nenumeričkog korištenja računala iz MMC-a Branimira Makanca i najranijih osobnih računala. Pionir stolnoga izdavaštva i redakcijskih sustava. Veći dio novinarske karijere proveo u Večernjem listu, ali je istovremeno među začetnicima hrvatske računalne publicistike. Predavao informatiku i tipografiju u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna. Trenutačno radi kao team leader u Synergy Moonu, timu koji se natječe za Google Lunar X Prize.