Goran Jeras će u četvrtak 7. prosinca u sklopu projekta Zelena knjižnica održati predavanje o etičnim bankama i predstaviti Zadrugu za etično financiranje. Predavanje se održava na Fakultetu ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” (dvorana Pula) u 18 sati, besplatno je i otvoreno za javnost.

Zadruga za etično financiranje okuplja više od 1300 članova koji zajednički rade na razvoju ekonomije utemeljene na demokratičnosti, društvenoj odgovornosti, transparentnosti i solidarnosti. Uz zainteresirane pojedince, članove ZEF-a čine poduzeća, zadruge, obrti, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, udruge, sindikati, LAG-ovi, jedinice lokalne samouprave i razvojne agencije.

Zadruge su dobrovoljne, demokratski upravljane organizacije većeg broja članova koji se udružuju kako bi ostvarili zajedničke ekonomske, socijalne i kulturološke ciljeve, uz istovremeno dijeljenje troška zajedničkih resursa koji su tako potpuno iskorišteni, što je, pojednostavljeno, najefikasniji oblik poslovanja. Svaki peti stanovnik europske unije je član neke zadruge, a zadruge na europskoj razini ostvaruju oko 990 milijardi eura prometa i zapošljavaju oko 4,5 milijuna ljudi.

Osnovna zadaća Zadruge za etično financiranje (ZEF) je umrežavanje članova, fizičkih i pravnih osoba, u svrhu zadovoljavanja njihovih potreba upravljanja vlastitim financijama (kućanstva) odnosno svekolikog unapređenja te osiguranja dugoročne održivosti poslovanja (pravne osobe). Jedan od glavnih projekata Zadruge je osnivanje prve hrvatske etične banke, koja će kroz svoj model i kreditne politike poticati društvenu inkluziju, održivi razvoj, razvoj socijalne ekonomije i socijalnog poduzetništva te svijest javnosti o ulozi novca. Osim osnivanja etične banke, Zadruga radi na stvaranju zajedničkog tržišta i jačanju suradnje svojih članova uz potporu najmodernijih tehnoloških rješenja koje razvija IT klaster unutar Zadruge.

Kakva je budućnost održivog i društveno odgovornog poslovanja u Hrvatskoj, koje su prednosti ovakvog umrežavanja, kakva tehnološka rješenja pritom mogu pomoći, te što očekivati od buduće etične banke samo su neke od tema o kojima će biti govora na predavanju.

O predavaču: Goran Jeras, upravitelj zadruge. Po struci fizičar, s međunarodnim iskustvom u radu s komercijalnim bankama kao poslovni konzultant. Uža specijalnost mu je evaluacija poslovnih procesa i procjena rizika. Od 2012. god. sudjeluje u projektu osnivanja etične banke u Hrvatskoj.