Drugačija energetika je moguća! naslov je predavanja kojeg će održati dr.sc. Nikola Biliškov u sklopu projekta Zelena knjižnica na Fakultetu ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” 26.4.2018. god. s početkom u 18 sati. Ulaz je slobodan, a organizatori su Fakultet ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” i Društvo bibliotekara Istre.

Može li energetika biti drugačija od ove na kakvu smo navikli? Ne samo da može, nego danas sve jasnije postaje da je to i jedan od imperativnih preduvjeta opstanka civilizacije, a možda i čovjeka kao biološke vrste. Postoji više konceptualnih puteva prema realizaciji tog zahtjeva, a među njima se kao jedan od najprominentnijih nametnuo vodik. Predavanje će biti fokusirano upravo na energetske tehnologije temeljena na vodiku, naravno s osvrtom i na druge pristupe.
O čemu, dakle, govorimo kad govorimo o razvoju materijala za produkciju i skladištenje vodika? Uglavnom, radi se o jednom od koncepata skladištenja energije, koji bi omogućio efikasnije korištenje obnovljivih izvora. A zašto bi nas to trebalo zanimati? Naravno, zbog nužnosti nametnutih klimatskim promjenama. Ovo predavanje je zamišljeno kao pregled najvažnijih smjerova istraživanja na polju znanosti o materijalima za energetiku, uz naglasak na skladištenje energije dobivene obnovljivim izvorima. Posebno ćemo istaknuti razvoj jednog od tih koncepata, naime fotokatalitičko cijepanje vode te kemijsko skladištenje vodika u čvrstom stanju. Bit će razmotrene i glavne postavke tzv. vodikove ekonomije te njen transformacijski potencijal u odnosu na trenutno prevladavajuću ekonomsku paradigmu.

Nikola Biliškov rođen je 1974. u Puli, a od 1993. godine živi u Zagrebu, gdje radi na Zavodu za kemiju materijala Instituta Ruđer Bošković. Profesionalni interes mu je fokusiran na razvoj i karakterizaciju materijala za pohranu vodika u čvrstom stanju te spektroskopsko praćenje kemijskih i fizikalnih procesa. Bavi se i astronomijom. Osim toga, član je i Vijeća Zelene akcije, gdje je posvećen klimatskim promjenama i industrijskom onečišćenju. Kroz dugi niz godina zanima ga odnos prirodnih i društveno-humanističkih znanosti, visoko obrazovanje, interakcija s drugim područjima ljudskog djelovanja i odgovornost znanstvenika te njihovo djelovanje u široj zajednici. Dobitnik je priznanja za knjigu godine 2016. Centra za mir u Osijeku te nagrade za popularizaciju znanosti Instituta Ruđer Bošković 2017.