Radna grupa za zelene knjižnice Hrvatskog knjižničarskog društva poziva sve knjižnice i knjižničarska društva da se četvrtu godinu zaredom uključe u veliku zajedničku akciju “Pokrenimo zelene knjižnice”.

Akcija traje cijelu godinu, a knjižničarima je na ponudi većina filmova s 5. E?! – Okolišnog film festivala. Besplatno preuzimanje i prikazivanje u sklopu akcije Pokrenimo zelene knjižnice omogućila je Zelena akcija.

Filmovi su i ove godine motivacija i inspiracija knjižničarima, da po uzoru na najdugovječniji i prvi hrvatski projekt Zelena knjižnica Društva bibliotekara Istre, samostalno planiraju aktivnosti u svojim knjižnicama. Knjižnice se osim s ponuđenim filmovima mogu u akciju uključiti i s drugim zelenim aktivnostima. Obvezno sve akcije prijaviti u tablicu!

Tablica za prijavu
O E?! – Okolišnom film festivalu
Preuzimanje filmova
Logo zelene knjižnice
Dizajn akcije Pokrenimo zelene knjižnice
O Zelenoj knjižnici

Kontakt: zelenaknjiznica@gmail.com

Cilj Zelenih knjižnica je edukacija javnosti i širenje svijesti o održivom društvu i nužnosti zaštite okoliša kroz projekcije dokumentarnih filmova, stručna predavanja, tribine, radionice i promocije knjiga. Svatko može doprinijeti, a knjižnice kao i uvijek trebaju biti svjetionici i rasadnici novih ideja za održivo i zdravo društvo – društvo koje će voditi brigu o našem jedinom staništu – planetu Zemlji.

Opis filmova:

Čuvari rijeka (9 min)
Što mislite, je li 300 hidroelektrana na 244 rijeke u BiH previše?
Je li zastarjela i “prljava” tehnologija nužna ili predstavlja teret za ekonomiju i razvoj lokalne zajednice?
Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine donosi uprizorenje niza aktivističkih akcija lokalnog stanovništva protiv investitora. Svjedočimo autentičnom otporu, upornosti i zajedništvu u borbi protiv financijskih divova.

Kapitalizam je samo priča / Capitalism is Just a Story (7 min)
Čini li vam se da svijet ide u pogrešnom smjeru? Jesmo li kotačići u mehanizmu koji pokreće kapitalizam i gdje ne vidimo dalje od svog nosa?
Nešto je temeljno krivo u svijetu u kojem bogati postaju bogatiji, a siromašni siromašniji. Iako znamo da se to događa, rijetko se susrećemo s alternativom. Gledajući ovaj kratki film, informirajte se o problemu neograničenog rasta kapitalističkog sustava, kao i o opcijama ponuđenim svima nama. Jer kapitalizam je ionako samo priča.

Pravedna tranzicija / Just Transition (30 min)
„Svijet čiste energije“, to je moto okolišnih aktivista diljem svijeta.
Inspirirajte se pričom o borbi protiv ugljenokopa pod geslom „Ende Gelande“, saznajte više o borbi protiv ugljena na Filipinima i pogledajte kako sindikalisti i ekolozi ujedenjeno pronalaze vizionarska rješenja za prelazak s fosilnih na obnovljive vrste energije!

Terra (Zemlja) (97 min)
Ovaj vizualno zapanjujući uradak prikazuje prirodnu povijest čovječanstva i našeg postojanja na Zemlji. Osvrće se na jedinstveno putovanje naše vrste koja je, među milijunima drugih, evoluirala iz mnogih faza razvoja našeg planeta. Mijenjajući se, ona postupno odmiče od svoje prirodne povijesti i postaje svjesna svijeta oko sebe.
Kako se ta vizija tijekom tisuća godina razvila do trenutnog stanja nesvijesti? Kako danas komuniciramo s drugim vrstama oko nas? Zbog čega su divlje životinje najočajnije izbjeglice planete Zemlje? „Terra“ pokazuje kako je naša slika i reprezentacija prirode uvijek bila odlučujuća u ljudskoj povijesti i kako ona još uvijek može promijeniti tijek događaja koji predstoje.

In-Shadow – A Modern Odyssey – Animated Short (13 min)
Animirani kanadski film iz 2017. godine koji nas vodi na vizionarsko putovanje kroz fragmentiranu neosvještenu sjenu modernog svijeta.

Living simply in a tiny off grid cabin (7 min)
Tom, Sarah i njihova kći Neesa žive u 20 metara kvadratnih malom domu na Novom Zelandu. Umjesto plaćanja najma, oni skrbe nad zemljom zajedno s vlasnicima i obje obitelji dijele obilatu proizvodnju.

Our Plastic Free Island (15 min)
Ono što je započelo kao dokumentarac o ogromnoj količini otpada proizvedenog na otoku, naraslo je u kampanju #plasticfreejersey koja je pokrenuta usred snimanja. Potrebno se pokrenuti kao zajednica i ujediniti u borbi protiv zagađenja plastikom.

Wake up call (6 min)
Steve Cutts još jednim animiranim filmom strogo kritizira naše društvo zbog prekomjerne potrošnje i bezobzirnog iskorištavanja prirodnih resursa.