Dr.sc. Mladen Domazet će u sklopu projekta Zelena knjižnica u utorak 9.10.2018. godine u 18 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli predstaviti knjigu Fosilni kapital švedskog ekologa i publicista Andreasa Malma.

Andreas Malm donosi inovativan, detaljno potkrijepljen povijesni pregled udruživanja fosilnoga industrijskog pogona i kapitalističke ekonomije, najprije u Velikoj Britaniji, a konačno i u cijelom svijetu.

Fosilni kapital pokazuje kako klimatska kriza počinje nelogičnim prelaskom s obnovljivih na fosilna goriva u ranoj industrijalizaciji u Britaniji. Zašto su se tvorničari okrenuli od dostatne i jeftine obnovljive energije golemih vodenica k stroju pogonjenom ugljenom? Protivno uobičajenome mišljenju, ugljen nije pružao ni jeftiniju ni obilniju energiju, ali se njime moglo nadmoćnije kontrolirati podređenu radnu snagu. Oživljen fosilnim gorivima, kapital je mogao koncentrirati proizvodnju na lokacijama s najjeftinijom radnom snagom i u najpovoljnije doba dana, što nastavlja globalno činiti i danas.

Čitajući Fosilni kapital, jasnije razumijemo koje su odluke dovele do dominacije kapitalističke ekonomije na fosilni pogon, jer odluke je lakše popraviti nego zakone planetarne fizike. Dokazi su nedvojbeni: povijest nam diše za vratom.

“Izuzetna, dubinska studija o tome kako je naš ekonomski sustav stvorio klimatsku krizu. Izvanredno, ključno štivo iz pera jednog od najoriginalnijih mislilaca u tom području.” – Naomi Klein

Knjigu je prevela Mirta Jambrović, a pogovor koji su napisali Mladen Domazet i Tomislav Medak pročitajte ovdje.

 

Dr. sc. Mladen Domazet (Institut za političku ekologiju)
Diplomirao je fiziku i filozofiju na Sveučilištu u Oxfordu i doktorirao u polju filozofije znanosti na Sveučilištu u Zagrebu. Preko deset godina bavi se znanstvenim radom na temama znanstvenog objašnjenja, objasnidbenih pojmovnih okvira i društvenih stavova u teoriji odrasta (degrowth). Znanstvenim radovima pokriva široki spektar interdisciplinarnih istraživačkih interesa, od analiza Wikipedija kao kompleksnih mreža, kroz enciklopedijske natuknice u Filozofskom leksikonu LZMK i komparativna istraživanja obrazovnih kurikuluma, do recentnih istraživačkih članaka o održivosti i odrastu u Europi.