Permakulturistica i okolišna aktivistica Sendy Osmičević predstavit će ZMAG-ov projekt „Društvena banka sjemena“ i održati razmjenu sjemena u sklopu projekta Zelena knjižnica u četvrtak 18.10. 2018. godine u 18 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli.

U organizaciji Društva bibliotekara Istre i ZMAG-a održat će se razmjena sjemena namijenjena OPG-ovcima, vrtlarima početnicima i hobistima, a razmjenjivat će se tradicijske sorte sjemena iz organskog uzgoja. Razmjena sjemena pruža mogućnost živog kontakta među vrtlarima i razmjene informacija o sortama. Ujedno jača mrežu lokalnih zajednica, kao i volju da ustraju u očuvanju tradicijskih sorti, šaljući tako jasnu poruku kako sjeme nije ničije vlasništvo i kako svi imaju jednaku odgovornost brinuti o zajedničkoj kolekciji.

U sklopu razmjene sjemena predstavit će se novi hvalevrijedan ZMAG-ov projekt „Društvena banka sjemena“. Cilj ovog projekta je stvaranje Društvene banke sjemena u vlasništvu svojih članova, koja će biti otvorena za javnost, za proizvođače hrane, male poljoprivrednike, vrtlare i potrošače, a čije će glavne aktivnosti biti usmjerene na očuvanje i uzgoj lokalnih tradicijskih sorti sjemena koje će se razmnožavati, dijeliti i prenositi budućim generacijama.


Permakulturistica i okolišna aktivistica Sendy Osmičević magistrirala je urbano šumarstvo, zaštitu okoliša i prirode. Završila je 72-satni tečaj permakulture i permakulturnu akademiju, te odradila stručno osposobljavanje u ZMAG-u. Zaposlena je u ZMAG-u kao voditeljica sjemenarskih i vrtnih aktivnosti, a trenutno radi kao projekt-menadžer na projektu “Društvena banka sjemena”.