Ekologija i pravda naslov je predavanja kojeg će održati dr.sc. Marija Brajdić Vuković u sklopu projekta Zelena knjižnica na Fakultetu ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” u Puli (dvorana Pula) u četvrtak 25.10.2018. god. s početkom u 17 sati. Ulaz je slobodan, a organizatori su Fakultet ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” u Puli i Društvo bibliotekara Istre.

Ovo izlaganje bavit će se dvjema povezanim temama. Uvodno će biti prezentirani neki aspekti problema ekologije i pravde, a koji se odnose na nejednak utjecaj društava globalno i pojedinaca lokalno na ukupni ekološki otisak čovječanstva, te problematiziranjem odnosa čovjeka i drugih živih i neživih stvari na Zemlji. Potom ćemo se specifično baviti problemima demokratskih društava u kontekstu klimatskih promjena. Pokazat ćemo da kako klimatske promjene čine život čovjeka težim, doći će još više do izražaja društvene nejednakosti i posljedice manjka brige za ugrožene skupine, kao što su bolesni, stariji, siromašni. Svi problemi koje kao društvo imamo, i ne rješavamo, postat će još gorima. Na kraju će biti predloženi neki aspekti djelovanja iz prakse demokracije ‘brige za čovjeka’ i ‘brige za planet’.

Marija Brajdić Vuković docentica je na Hrvatskim studijima sveučilišta u Zagrebu, doktorica znanosti i viša znanstvena suradnica u području društvenih znanosti, polju sociologije. Metodologinja je društvenih istraživanja, a specifične teme kojima se bavi povezane su s ulogom znanosti i tehnologije u društvenim promjenama općenito, i klimatskim promjenama specifično.

  • Naslovna fotografija: Daniela Edburg. Atomic picnic