Globalno zatopljenje i mentalno ledeno doba naslov je predavanja kojeg će u sklopu projekta Zelena knjižnica održati Zoran Skala u četvrtak 9.5.2019. godine u 18 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli. Organizatori predavanja su Sveučilišna knjižnica u Puli i Društvo bibliotekara Istre, koje projekt Zelena knjižnica aktivno provodi već devetu godinu.

Preostalo nam je desetak godina za provođenje mjera kojima bi se (možda) moglo spriječiti da klimatske promjene pređu u nezaustavljiv proces pogoršanja koji bi mogao značiti da će Zemlja postati neprikladna za opstanak ljudske vrste. Upozorenja znanstvenika su jasna, ali reakcije nema. Kao da se upozorenja odnose na neki drugi planet, a ne na životne prilike već rođene djece. U uvodnom izlaganju pokušat će se ukazati na korijenske uzroke kriznog stanja u kojem se nalazimo, kako je nastala naša mentalna blokada zbog koje ne reagiramo na jasne egzistencijalne prijetnje, koji se narativi moraju promijeniti i koji se pozitivni procesi promjena već događaju u svijetu i kod nas, a o kojima se nedovoljno zna. Nakon uvodnog izlaganja uslijedit će razgovor s publikom.

Fotografija Zelena knjižnica.
Zoran Skala je umirovljenik koji je svoj radni vijek proveo u petrokemijskoj industriji i prostornom planiranju. Tematikom održivosti bavi se već više od 20 godina. Još uvijek je aktivan na području permakulture, tranzicije i na podizanju svijesti javnosti o nužnosti prelaska na održivi način življenja. Već devet godina na Radio Rijeci održava emisiju “Skalanada – U potrazi za novom normalnosti”.