Dan održivih zajednica obilježava se 21. rujna te slavi lokalne zajednice koje rade na stvaranju inkluzivne, regenerativne i ugljično neutralne Europe. Tim povodom, ove subote 21. rujna na Trgu 1. svibnja u Umagu od 10 do 13 sati građane očekuje niz aktivnosti, jedna od njih je pisanje i oslikavanje bookmarkera s ekološkim porukama kojima će se ukrasiti stablo života. Sve kartice će biti ponovno upotrijebljene kao označivači za knjige u Gradskoj knjižnici Umag! Djeca su više nego dobrodošla!

Obilježavanja dana održivih zajednica u Umagu

“Dan održivih zajednica obilježava se 21. rujna te slavi lokalne zajednice koje rade na stvaranju inkluzivne, regenerativne i ugljično neutralne Europe. Ova europska inicijativa promiče i povezuje male održive zajednice i poziva sve zajednice i građane koji su katalizatori preobrazbe pred nadolazećim ekološkim i klimatskim slomom da sudjeluju u obilježavanju ovog dana. Diljem Europe postoje tisuće inicijativa u zajednicama, sva istraživanja pokazuju da takve inicijative iznimno učinkovito smanjuju ekološki otisak, grade društveni kapital i unaprjeđuju lokalnu ekonomiju.

U Umagu u subotu 21. rujna na Trgu 1. svibnja od 10-13 sati građane očekuje niz aktivnosti:

MJERENJE EKOLOŠKOG OTISKA – svi građani će moći uz pomoć volontera putem računalne aplikacije izmjeriti svoj ekološki otisak i na licu mjesta dobiti korisne savjete o njegovom smanjenju

STABLO ŽIVOTA – u suradnji sa Zelenom knjižnicom – Gradskom knjižnicom Umag sudjelujte u pisanju i oslikavanju kartica – bookmarkera ekološkim porukama kojima će se ukrasiti  stablo života. Sve kartice će biti ponovno upotrijebljene kao označivači za knjige u gradskoj knjižnici! Djeca su više nego dobrodošla!

DEMONSTRACIJA KUĆNOG KOMPOSTIRANJA – na licu mjesta naučite sve bitne trikove za uspješno kućno kompostiranje uz demonstraciju volontera stručnjaka.

PREZENTACIJA GRUPE SOLIDARNE RAZMJENE – GSR UMAG – grupe solidarne razmjene povezuju građane s malim proizvođačima voća i povrća. Građanima se tako omogućuje da znaju podrijetlo onoga što jedu te dobiju zdravu hranu po prihvatljivoj cijeni. Informirajte se o umaškoj grupi te se priključite!

PREZENTACIJA RADOVA Doma za starije i nemoćne “Atilio Gemboc” Umag – međugeneracijska solidarnost važna je komponenta održivosti – svoje kreativne reciklirane radove pokazat će  umirovljenici umaškog doma za starije osobe.

PREZENTACIJA RADOVA Centra za inkluziju i podršku u zajednici – Buje – predstavit će   prekrasne upcycling predmete nastale vrijednim rukama štićenika Centra za inkluziju.

Društvo sportske rekreacije “AlphaFit”Umag predstavlja
TopStars Cheerleaders tim -demonstracija vještina sportske gimnastike poznate umaške cheerleaders grupe! U zdravom tijelu i zdrav duh!

Javno događanje organizira Grad Umag, Komunalno poduzeće 6. maj i Zelena Istra u sklopu projekta “Voli Umag, izdvoji s(v)e”. Projekt je sufinancirala Europska unija u okviru Kohezijskog fonda. Ukupna vrijednost projekta iznosi 641.731 milijuna kuna od kojeg iznosa je 499.083 milijuna kuna bespovratno osigurano od EU a razliku će financirati Grad Umag.”

U ime Zelene Istre,

Irena Burba i Nina Brnić