Zelena politika – od aktivizma do institucija i nazad naslov je predavanja koje će u sklopu projekta Zelena knjižnica održati direktor Instituta za političku ekologiju Vedran Horvat u četvrtak 17.10. 2019. godine u 18 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli. Organizatori su Društvo bibliotekara Istre i Sveučilišna knjižnica. Ulaz je slobodan.

Posljednji europski parlamentarni izbori, ali i nedavni nacionalni i lokalni izbori donijeli su relativnu pobjedu i veliki uspjeh zelenih stranaka u razvijenim europskim zemljama. Iako je broj zelenih zastupnika umnogostručen, i iako u nekim europskim zemljama “zeleni” sudjeluju u vlasti, ne treba zaboraviti da taj uspjeh nije došao preko noći već je rezultat nekoliko desetljeća konzistentnog i vjerodostojnog političkog rada. U tom svjetlu na predavanju će biti riječi i o razlikama spram statusa “zelenih” u zemljama europskog juga ili istoka, i o tome na koji način se napori sličnih političkih grupacija manifestiraju na periferiji.

Kroz pregled razvoja zelene politike u Europi u međunarodnom i domaćem kontekstu u zadnjih pola stoljeća, predavač će opisati na koji način su zelene ideje nalazile put i mjesto u polju ”političkog”. S posebnom pažnjom predavač će se osvrnuti na odnos aktivističkog djelovanja ”na cesti”, kroz protestne pokrete i tzv. anti-stranke sve do prvih uspjeha zelenih političkih stranaka u devedesetima i njihovoj institucionalizaciji. Na koncu, dotaknut će se i načina na koji se zelene stranke mogu vratiti korijenima i obnoviti svoje uske organske veze s društvenim pokretima.


Vedran Horvat (1976) radi kao upravitelj i izvršni direktor Instituta za političku ekologiju od njegovog osnivanja. Od 2005. do 2015. godine radio je kao direktor Ureda za Hrvatsku Heinrich Böll Stiftung, njemačke zelene političke fondacije. Sociolog je specijaliziran za ljudska prava i demokratizaciju, bivši novinar Vjesnika koji redovito objavljuje stručne, publicističke i novinarske članke na temu zaštite okoliša, klimatskih promjena, europske politike i migracija.