“Ekološko maslinarstvo – izazov za budućnost Istre i Hrvatske” naslov je predavanja koje će u sklopu projekta Zelena knjižnica održati dr. sc. Đani Benčić u četvrtak 21.11. 2019. godine u 18 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli. Organizatori su Društvo bibliotekara Istre i Sveučilišna knjižnica. Ulaz je slobodan.

U zadnjih 20-ak godina maslinarstvo Hrvatske, a posebno Istre, doživljava svoju renesansu. Obnovljeni su brojni zapušteni maslinici i podignuti novi. Dobivena ulja suvremenom tehnologijom ekstrakcije postižu vrlo visoku kvalitetu i cijenu. Prema najpoznatijoj međunarodnoj smotri ekstra djevičanskih maslinovih ulja “Flosolei” u Rimu Istra u zadnjih nekoliko godina preuzima 1. mjesto u svijetu kao regija s najviše uzoraka najkvalitetnijih ulja. Potražnja za kvalitetnim maslinovim uljima neprestano raste na globalnoj, svjetskoj razini. Najveći svjetski proizvođači poput Španjolske i Italije imaju svojevrsni monopol na proizvodnju i plasman svojih ulja. Naime, osvojili su sva poznata svjetska tržišta. Hrvatska mora poduzeti sve da pridobije određena tržišta i učini ih trajno svojima. Da bi pridobila takva tržišta, potrebno je stvoriti jedinstveni proizvod i što je još važnije proizvod s ekološkim predznakom. S tog aspekta ekološko maslinarstvo je sudbina opstanka glavnine hrvatskih maslinara. Ova je godina prvi put proglašena godinom hiperprodukcije maslinovih ulja u Španjolskoj i Italiji te se od EU traže sredstva za dodatno zbrinjavanje ovih zaliha. Međutim, činjenica je da su te zalihe uglavnom dobivene iz intenzivnog i super intenzivnog uzgoja masline gdje je teško ili nemoguće proizvesti ulje s ekološkim predznakom. Činjenice govore da se takva ulja mogu naći na policama po vrlo povoljnim cijenama što je talijanskim i španjolskim proizvođačima prihvatljivo budući da su povukli ogromna sredstva iz EU pri podizanju i održavanju postojećih nasada te su im sveukupni troškovi proizvodnje puno niži. Našim maslinarima snižavanje cijene ulja predstavlja nemoguću misiju jer su troškovi proizvodnje visoki, a EU fondovi više ne podržavaju sufinanciranje pri podizanju novih maslinika u onoj mjeri u kojoj je to bilo realizirano s Italijom i Španjolskom. Stoga je glavna strateška smjernica za opstanak našeg maslinarstva svladati sve probleme koji stoje na putu proširenja ekološke maslinarske proizvodnje, a to su u najvećoj mjeri zaštita i gnojidba.

Prof. dr. sc. Đani Benčić redoviti je profesor na Agronomskom Fakultetu u Zagrebu. Rođen je 1963. godine u Puli. Doktorski rad “Utjecaj sorti i stupnja zrelosti na kvalitetu ulja istarskih maslinika” uspješno je obranio 2000. godine. Osnivač je i glavni predavač kolegija “Maslinarstvo” i “Ekološko maslinarstvo” diplomskog (MS) studija kao i na doktorskom studiju na kolegiju “Aktualna problematika i metode istraživanja u maslinarstvu za ekstra djevičanska ulja”. Bio je voditelj više desetaka stručnih i znanstvenih projekata među kojima je i “Osnivanje kolekcije udomaćenih sorata maslina u Vodnjanu”, “Utjecaj stupnja dozrelosti ploda na sastav fenola u uljima istarskih maslinika” i “Gospodarska svojstva tipova autohtonih sorti maslina”.

Održao je preko 200 predavanja za udruge i zadruge maslinara od Konavala do Savudrije i objavio stotinjak radova u domaćim i stranim znanstvenim i stručnim časopisima i zbornicima.