Dr. sc. Nikola Biliškov će 29.10. u 17 sati održati online predavanje Poricanje znanstvenih činjenica: Tko zna sve i tko ne zna (gotovo) ništa? koje će se moći pratiti na poveznici http://ovh.unipu.hr/b/bra-mjj-npg. Predavanje u sklopu projekta Zelena knjižnica organizira Društvo bibliotekara Istre i Fakultet ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković”.

Znanost je oduvijek praćena poricanjem, tako da primjere poricanja i iskrivljavanja znanstvenih spoznaja možemo pronaći u svim znanstvenim područjima i disciplinama. No, poricanje znanosti poprima svoje ozbiljne oblike kad se ono odnosi na spoznaje što na bilo koji način utječu na kvalitetu našeg života. U tom su smislu vrlo ilustrativna poricanja klimatskih promjena, ali i protivljenje epidemiološkim mjerama vezanim uz COVID-19, protivljenje cijepljenju itd. No, što znanost kaže o poricanju znanstvenih činjenica? Koji su njegovi temeljni uzroci? Zašto je ono toliko rašireno? Kako mu se možemo efikasno suprotstaviti? Pokušat ćemo odgovoriti na ta i još neka pitanja.

Dr. sc. Nikola Biliškov je kemičar zaposlen na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu i jedan je od pokretača inicijative Znanstvenici za klimu Hrvatska. Istraživački rad mu je usmjeren na materijale za konverziju i skladištenje energije, osobito materijala za kemijsko skladištenje vodika u čvrstom stanju. Osim toga, bavi se razvojem novih metoda kemijskih sinteza u čvrstom stanju. U radu se vodi načelima zelene kemije, čijom se primjenom preispituju tradicionalne, često okolišno intenzivne i društveno neosjetljive kemijske procedure te se zamjenjuju novima, s minimalnim negativnim utjecajem na okoliš i društvo.
Vrlo je aktivan na polju promocije i popularizacije znanosti, za što je dobio i priznanje Instituta Ruđer Bošković.
Osim toga, dugogodišnji je aktivist na polju ekologije, mira i ljudskih prava te član vijeća Zelene akcije. Aktivno surađuje s mnogim aktivistima srodnih područja iz Europe i svijeta, neprestano nastojeći širiti vidike i područja borbe. Za svoj zbornik „Preživljavati usprkos“ dobio je priznanje Centra za mir u Osijeku u kategoriji „Knjiga godine“.

SNIMKA PREDAVANJA (50 korisnika)