Postoje li u Hrvatskoj dovoljni kapaciteti da se osmisle i realiziraju zeleni projekti neophodni za korištenje sredstava iz Europskog plana oporavka?” naslov je online predavanja kojeg će 6. svibnja u 17 sati održati ekološki aktivist Vjeran Piršić, a koje će se moći pratiti na poveznici https://ovh.unipu.hr/b/iva-cru-adp. Predavanje u sklopu projekta Zelena knjižnica organizira Društvo bibliotekara Istre i Sveučilišna knjižnica u Puli.

Bauk zelene tranzicije širi se Europom. Nedavna radikalna promjena politika Europske komisije i aktualna promjena politika nove administracije u Washingtonu izazvala je prvo zbunjenost, a onda i paniku u mnogim političkim, poslovnim i financijskim krugovima diljem svijeta. Zbunjenost je posljedica napuštanja za donosioce odluka veoma komotnog “business as usual” (BAU) modela razvoja u kojem su se samo ekstrapolirali postojeći trendovi (i reciklirale stare ideje), a panika je zavladala kada se shvatilo da ne postoje operativni planovi i programi (a kamoli tek projekti) za realizaciju integralne (i veoma kompleksne) zelene tranzicije, pogotovo ne tempom koji je očito nužan da bi se planet spasio od klimatske katastrofe i posljedičnog kolapsa civilizacije. Na ovom predavanju promišljamo sasvim realnu prijetnju da Republika Hrvatska ne osmisli i ne realizira zelene projekte neophodne za korištenje sredstava iz Europskog plana oporavka, te da ogromna obećana financijska sredstva ostanu neiskorištena (ili još gore upropaštena u potpuno pogrešno odabranim projektima).

Vjeran Piršić, ekološki aktivist s otoka Krka. Po vokaciji je matematičar, a po struci informatičar. Osim što još od studentskih dana (80-te godine prošlog stoljeća – remember Chernobyl) sudjeluje u tada tek nastalim ekološkim pokretima i što od osnutka udruge Eko Kvarner 2002. godine najveći dio svog vremena (i energije) volonterski ulaže u sprečavanje mnogih po Kvarner opasnih projekata (Družba Adria, Plomin C,…), paralelno sudjeluje i u osmišljavanju te realizaciji desetaka proaktivnih projekata u domeni zaštite okoliša, kao što je npr. projekt energetske tranzicije otoka Krka. Dodatno se školuje u domeni zaštite okoliša na višemjesečnim edukacijama u Njemačkoj, Švedskoj i na Malti. U nekoliko mandata bio je nezavisni vijećnik u Općini Omišalj. Oženjen je i otac je četvorice sinova. U slobodno vrijeme (kojeg već desetljećima nema) bavio bi se planinarenjem i jedrenjem, kao nekada.

SNIMKA PREDAVANJA

(25 korisnika)