Klimatske promjene i njihove posljedice u Hrvatskoj – jesmo li dovoljno zabrinuti?” naslov je online predavanja kojeg će 20. svibnja u 17 sati održati dr. sc. Tijana Trako Poljak, a koje će se moći pratiti na poveznici https://ovh.unipu.hr/b/iva-cru-adp. Predavanje u sklopu projekta Zelena knjižnica organizira Društvo bibliotekara Istre i Sveučilišna knjižnica u Puli.

Globalna socijalno-ekološka kriza danas obilježava život suvremenog čovjeka i društva kao posljedica posljednja dva stoljeća naglog industrijskog razvoja čije su devastacijske posljedice vidljive u dramatičnim promjenama prirodnih krajobraza i klime. Stoga, koliko god još uvijek prevladava diskurs o Hrvatskoj kao zemlji koja značajnije ne doprinosi globalnim klimatskim promjenama niti osjeća neke veće posljedice u tom smislu, mora se uzeti u obzir njena uloga kako u zagađenju okoliša tako i kao zemlje koja će sve više trpjeti posljedice globalne ekološke krize s obzirom da klimatske promjene (npr. zagađenje zraka ili vode). U ovom ćemo izlaganju predstaviti globalnu socijalno-ekološku krizu i klimatske promjene kao realnost 21. stoljeća. Zatim ćemo se baviti pitanjem: Imaju li klimatske promjene veze s Hrvatskom? Na kraju ćemo predstaviti i rezultate naša dva empirijska istraživanja o angažmanu mladih u Hrvatskoj oko teme klimatskih promjena kroz: kvalitativno istraživanje klimatskih prosvjeda mladih „Fridays for Future Croatia“ (2019-2020) i kvantitativno istraživanje ekološke zabrinutosti hrvatskih studentica i studenata (2019-2020).

Dr. sc. Tijana Trako Poljak docentica je na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta, Sveučilište u Zagrebu. Predstojnica je Katedre za socijalnu ekologiju te glavna i odgovorna urednica znanstvenog časopisa „Socijalna ekologija“ pri Odsjeku za sociologiju u Zagrebu. Trenutno je voditeljica petogodišnjeg znanstvenog projekta Hrvatske zaklade za znanost „Socijalno-ekološki izazovi ruralnog razvoja“ (UIP-2019-04-5257, 2020.-2024.). Njeni istraživački interesi uključuju područja socijalne ekologije, ruralne sociologije, te simboličke konstrukcije identiteta, s posebnim naglaskom na područje Hrvatske te Srednje i Jugoistočne Europe.

SNIMKA PREDAVANJA

(23 korisnika)