Pametno upravljanje vodnim resursima naslov je predavanja koje će u sklopu projekta Zelena knjižnica održati permakulturna dizajnerica Cvijeta Biščević. Predavanje se održava na Fakultetu ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” u Puli (dvorana Pula) u četvrtak 11. studenog s početkom u 17 sati. Ulaz je slobodan, a organizatori su Fakultet ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” u Puli i Društvo bibliotekara Istre.

Zbog epidemioloških mjera dvorana može primiti maksimalno 40 posjetitelja, uz obvezno korištenje maski za lice.

Prijenos predavanja će se moći pratiti i putem Zoom Meetings na poveznici https://unipu-hr.zoom.us/j/96789421707.

Znamo da je voda ključan element za sve oblike život na Zemlji te da igra važnu ulogu u različitim ljudskim aktivnostima i kruženju tvari biosferom. Vjerojatno smo svjesni i važnosti zdravstveno ispravne vode, a moguće da na spomen vodnih resursa prvo pomislimo na potoke, rijeke, jezera, mora, podzemne vode i njihovo zagađenje. Možda pomislimo i na vodu u kontekstu vremenskih pojava i ekstrema povezanih s posljedicama klimatskih promjena, poput poplava i suša. No znamo li kako ljudske aktivnosti utječu na kvalitetu i dostupnost vode te sâm hidrološki ciklus? Jesmo li svjesni da je voda ograničen resurs? Razmišljamo li o vodi u kontekstu stakleničkih plinova? Odakle dolazi pitka voda, u kojoj količini ju koristimo i za što? Kako učinkovito koristiti vodne resurse kako bi se zadovoljile potrebe suvremenog živote, a da se pritom ne naruši prirodni balans? Ovo predavanje će vas uvesti u dizajn održivih rješenja za korištenje vodnih resursa za ljudske potrebe, bilo da se radi o kućanstvima, gradovima ili poljoprivredi, koji vodu na kraju ciklusa korištenja vraćaju u ekosustav u najčišćem mogućem obliku.

Opis nije dostupan.
Cvijeta Biščević je voditeljica obrta specijaliziranog za permakulturnu edukaciju i dizajn te savjetovanje o regenerativnoj poljoprivredi. Od 2012. istražuje rješenja koja regeneriraju tlo, unaprjeđuju vodne resurse, pospješuju bioraznolikost i povećavaju otpornost urbanih i ruralnih prostora na klimatske promjene, dok ujedno osnažuju pojedinca i jačaju socijalnu koheziju. Sudjeluje u javnom zagovaranju urbane poljoprivrede i pokretanju inicijativa za urbano vrtlarstvo, a poseban interes razvija prema kompostiranju i mikroorganizmima kao ključnim alatima za biološku obradu organskog otpada i obnovu degradiranog poljoprivrednog zemljišta.

(27 korisnika)