“Klima danas, sutra – globalno i u Hrvatskoj” naslov je online predavanja kojeg će 2. prosinca u 17 sati održati dr. sc. Branko Grisogono, a koje će se moći pratiti na poveznici https://ovh.unipu.hr/b/iva-cru-adp. Predavanje u sklopu projekta Zelena knjižnica organizira Društvo bibliotekara Istre i Sveučilišna knjižnica u Puli.

Klimatske se promjene očituju ponajprije u atmosferi, ali su tijesno povezane sa zbivanjima u cijelom Zemljinom sustavu koji uz atmosferu uključuje oceane i druge vode, ledeni pokrov, tlo i živi svijet. Te promjene bitno se razlikuju po svojem trajanju i na njih utječu unutarnji i vanjski čimbenici. Aktualne klimatske promjene ponajprije su uzrokovane ljudskim djelovanjem; to je dokazano sa skoro 99 % sigurnosti.

Branko Grisogono
Redoviti je profesor u trajnom zvanju na Prirodoslovno matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirao je fiziku 1992. u Desert Research Institute, Reno u SAD-u. Prvi postdoc u SAD-u, drugi u Uppsali, Švedska (ukupno 40 mjeseci); izvanredni je profesor na Sveučilištu u Uppsali i onda na Sveučilištu u Štokholmu, Švedska, od 1996. i 1997. do 2003., kada se vratio u Zagreb nakon 15 godina rada u inozemstvu. Objavio je više od 80 recenziranih znanstvenih radova uglavnom u časopisima značajno natprosječnog faktora utjecaja u atmosferskoj fizici i meteorologiji s klimatologijom. Pored atmosferskih valova i turbulencije, bavi se planinskom i obalnom meteorologijom i (mikro)klimatologijom. Vodio je ili surađivao u nizu međunarodnih znanstvenih projekata. Bio je ili jest član uredničkih odbora nekoliko međunarodnih časopisa, recenzirao je preko stotinu znanstvenih radova i projekata te sudjelovao u preko 45 doktorskih povjerenstava u 10 država na tri kontinenta, predaje nekoliko sveučilišnih kolegija iz Dinamičke meteorologije na svim nivoima, (su)vodio je 11 doktorata i preko 40 diplomskih ili magistarskih radova te je uveo nekoliko novih znanstvenih pristupa u mezoskalnoj i mikroskalnoj meteorologiji, odnosno u dinamici geofizičkih fluida.

(49 korisnika)

SMINKA PREDAVANJA