“Zašto je (i) Puli neophodna energetska zajednica i zašto ju zakonodavac onemogućava?“ naslov je predavanja koje će 3. studenog u 17 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli održati Vjeran Piršić. Predavanje u sklopu projekta Zelena knjižnica organizira Društvo bibliotekara Istre i Sveučilišna knjižnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Energetske zajednice (koje su osmišljene direktivama Europske komisije) optimalan su alat energetske tranzicije kako na lokalnom, tako i na kontinentalnom nivou. Njihovo osnivanje nominalno je omogućeno donošenjem odgovarajućih zakona u prosincu prošle godine, ali s (namjerno?) unesenim nelogičnostima i pogrešnim prijenosom duha i detalja direktive to je u praksi onemogućeno.
Na predavanju će se objasniti koje su sve dobrobiti osnivanja Energetske zajednice Pula i ukazati na postojeće problematične točke zakona i podzakonskih akata, koje treba ukloniti.

Vjeran Piršić, ekološki aktivist s otoka Krka. Po vokaciji je matematičar, a po struci informatičar. Osim što još od studentskih dana (80-te godine prošlog stoljeća – remember Chernobyl) sudjeluje u tada tek nastalim ekološkim pokretima i što od osnutka udruge Eko Kvarner 2002. godine najveći dio svog vremena (i energije) volonterski ulaže u sprečavanje mnogih po Kvarner opasnih projekata (Družba Adria, Plomin C,…), paralelno sudjeluje i u osmišljavanju te realizaciji desetaka proaktivnih projekata u domeni zaštite okoliša, kao što je npr. projekt energetske tranzicije otoka Krka. Dodatno se školuje u domeni zaštite okoliša na višemjesečnim edukacijama u Njemačkoj, Švedskoj i na Malti. U nekoliko mandata bio je nezavisni vijećnik u Općini Omišalj.

(25 korisnika + FB stream)