Komisija za zelene knjižnice Hrvatskog knjižničarskog društva i Društvo bibliotekara Istre pozivaju sve knjižnice i knjižničarska društva u Hrvatskoj da se i osmu godinu zaredom uključe u veliku zajedničku akciju “Pokrenimo zelene knjižnice”.

Akcija traje cijelu godinu, a knjižničarima su na ponudi tri filma s 9. E?! – Okolišnog film festivala koje mogu prikazivati tijekom godine dana do iduće zajedničke akcije. Besplatno preuzimanje i prikazivanje u sklopu akcije “Pokrenimo zelene knjižnice” omogućila je Zelena akcija.

Okolišni filmski festival (OFF) kao ideja rodio se 2014. godine u Aktivističkoj grupi Zelene akcije, s ciljem da se putem dokumentarnih i igranih filmova, kao i popratnog sadržaja, okolišne teme približe novoj, široj publici. Komisija za zelene knjižnice i Društvo bibliotekara Istre započinju suradnju sa Zelenom akcijom već 2015. godine, na način da nakon završenog OFF-a nude knjižnicama filmove s netom održanog festivala. Često su to filmovi koje bi publika u Hrvatskoj rijetko mogla vidjeti, a upravo je uloga knjižnica to da pružaju informacije i znanje svojim zajednicama, što one u ovom slučaju uspješno i rade, a o čemu svjedoči oko 200 knjižnica koje su se dosad uključile u suradnju.

Knjižnice se osim s ponuđenim filmovima mogu u akciju uključiti i s drugim zelenim aktivnostima.

Filmovi su ustupljeni od strane autora samo u svrhe edukativnih prikazivanja za obrazovne institucije i knjižnice. Film se ne smije koristiti u druge svrhe, niti se smije kopirati, dijeliti ili objavljivati na internetu.

Cilj akcije je motivirati knjižničare na samostalno osmišljavanje programa u sklopu Zelene knjižnice u njihovim matičnim ustanovama, ali i educiranje javnosti i širenje svijesti o održivom društvu i nužnosti zaštite okoliša.

Tablica za prijavu
O E?! – Okolišnom film festivalu
Dizajn akcije Pokrenimo zelene knjižnice
O Komisiji za zelene knjižnice

Kontakt za preuzimanje filmova: zelenaknjiznica@gmail.com
Kontakt osoba: Ivan Kraljević

Cilj Zelenih knjižnica je edukacija javnosti i širenje svijesti o održivom društvu i nužnosti zaštite okoliša kroz projekcije dokumentarnih filmova, stručna predavanja, tribine, radionice i promocije knjiga. Svatko može doprinijeti, a knjižnice kao i uvijek trebaju biti svjetionici i rasadnici novih ideja za održivo i zdravo društvo – društvo koje će voditi brigu o našem jedinom staništu – planetu Zemlji.

 

Opis filmova:

 

Energija smo mi / We the Power, 38′

R: David Byars / SAD / 2020.

Mislite da je potrebno preokrenuti tradicionalni energetski sustav i omogućiti sebi i svojim susjedima proizvodnju čiste električne energije? “Energija smo mi” prati prijatelje, obitelji i vizionare koji ruše zakonodavne barijere i preuzimaju moć od velikih energetskih kompanija kako bi ih dali u ruke lokalnog stanovništva. Upoznajte lokalne energetske zadruge, od njemačkog Schwarzwalda preko drevne španjolske Girone, sve do urbanih krovova Londona, koje utiru put revoluciji obnovljive energije i grade zdravije i financijski stabilnije zajednice.

 

Ostani sigurno, progovori javno! / Stay safe and speak out!, 58′

R: Duško Stanivuk / Bosna i Hercegovina / 2021.

Što se po pitanju zaštite okoliša događa u našoj regiji? U filmu pratimo ekološke aktiviste iz pet zemalja, koji su posljednja linija obrane za očuvanje okoliša i širenje ekološke svijesti građana. Deponije u BiH, uništenje gradskog parka u Crnoj Gori, izlov i krivolov u Albaniji, izgradnja hidrocentrala u Makedoniji te uzurpacija vodosustava u Srbiji – samo su neki od problema s kojima se suočavaju. Suočeni s pritiscima, prijetnjama i klevetama od privatnih i političkih struktura moći, ekološki aktivisti braneći javno okoliš, izlažu se i rizicima. Njihova strana priče mora se čuti! Kako progovoriti javno i ostati na sigurnom?

 

Priča o plastici / Story of Plastic, 85′

Deia Schlosberg, 2019.

Ovaj dokumentarni spektakl, “The Story of Stuff Project”, prvi je film pokreta Break Free From Plastic, najvećeg svjetskog pokreta za borbu protiv zagađenja plastikom, a ujedno i prvi film koji prikazuje onu stranu priče koju industrija plastike zaista ne želi da vidite.

Zagađenje plastikom trenutno je jedan od najočitijih problema našeg sustava vođenog gomilanjem profita. Kako smo kao društvo postali ovisni o jednokratnoj plastici? Tko od toga ima najveću korist, a tko najviše stradava? Koga trebamo smatrati odgovornim? Što možemo učiniti mi?

Sniman na tri kontinenta, uz originalnu animaciju, arhivske snimke iz davnih 1930.-ih te mnogobrojne intervjue stručnjaka i stručnjakinja, “Priča o plastici” uvodi nas u katastrofalne posljedice zagađenja, razotkriva prave krivce te otkriva heroje i heroine na čelu globalnog pokreta protiv plastike, koji žestoko i sustavno zagovara drugačiju budućnost za sve nas.