“Priroda Hrvatske s naglaskom na Istru“ naslov je predavanja koje će 6. travnja u 18 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli održati biolog, pisac, fotograf i snimatelj Goran Šafarek. Predavanje u sklopu projekta Zelena knjižnica organizira Društvo bibliotekara Istre i Sveučilišna knjižnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Hrvatska je zemlja izuzetno bogate prirode. Iako male površine, reljefno je raznolika – od velikih panonskih rijeka koje se izlijevaju u svoja prostrana poplavna područja, brdovitog središnjeg prostora s brojnim nizinama, preko bujno obraslih zelenih planina Gorskog kotara, visoravni s krškim poljima i ponornicama, te strmih i često surovih obalnih planina i divljih kanjona s blještavim slapovima rijeka koje se ulijevaju u modro Jadransko more, do stjenovite obale koja se svrstava među najljepše na svijetu.

Goran Šafarek rođen je u Koprivnici, gdje je završio osnovnu školu i opću gimnaziju. Diplomirao je na Biološkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu na kojemu se i zaposlio kao znanstveni novak – asistent. Radio je na znanstvenom istraživanju fitoplanktona Jadranskog mora. Bio je član uredništva znanstvenog časopisa Acta Botanica Croatica. Sudjelovao je na brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj, prije svega vezanima uz rijeku Dravu.
Objavio je preko stotinu popularnih članaka u različitim časopisima – Meridijani, National Geographic, GEO i drugi. Objavio je više knjiga prirodne tematike, među kojima Rijeke Hrvatske, Životinje Hrvatske, Priroda Hrvatske, Vodena blaga Hrvatske itd. U suradnji s Hrvatskom televizijom sudjelovao je u snimanju nekoliko dokumentarnih filmova. Jedan od njih, Rijeke Hrvatske prikazan je na televizijama diljem Europe i svijeta.
U posljednje vrijeme u knjigama, časopisima i filmovima, Goran pomoću fotoaparata i kamere promovira hrvatsku prirodu s ciljem održivog korištenja prostora.

 

(20 korisnika)