Solarizacija Pule: energija u rukama građana“ naslov je predavanja koje će 25. svibnja u 18 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli održati Ivan Zoković. Predavanje u sklopu projekta Zelena knjižnica organizira Društvo bibliotekara Istre i Sveučilišna knjižnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Ako vas zanima kako u vlastitom domu početi koristiti obnovljive izvore energije, u prvom redu solarne panele, svakako nam se pridružite.

Trošak ugradnje kućne sunčane elektrane, uvjeti za ugradnju, potrebna dokumentacija, prilike za sufinanciranje, udruživanje sa sugrađanima s ciljem razmjene energije, samo su neke od korisnih informacija koje će te imati prilike saznati iz prve ruke na edukaciji o solarnoj energiji.

Edukaciju će održati Ivan Zoković, stručnjak za razvoj projekata obnovljivih izvora energije iniciranih od strane lokalne zajednice. Aktivni je član ZMAG-a i Pokreta otoka te zadrugar u tri zadruge: energetske zadruge Apsyrtides na cresko-lošinjskom arhipelagu, zadruge Novi otok na otoku Korčuli te Zelene energetske zadruge u Zagrebu. Bio je voditelj projekta Križevački sunčani krovovi – prve solarne elektrane financirane od strane građana putem crowdfundinga. Također, bio je voditelj projekta Solar Islands koji je za cilj imao izradu studije izvodljivosti i idejna rješenja za dvije komunalne fotonaponske elektrane – jednu od 0,5 MW na području otoka Cresa i drugu snage 10 MW na području otoka Korčule. Svoja iskustva je imao prilike dijeliti u centralnoj Aziji (u Tadžikistanu) gdje je u suradnji s UNDP-om radio kao tehnički stručnjak po pitanju obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. Trenutno radi na projektu koprodukcije i modelima upravljanja proizvodnje električne energije iz fotonaponskih elektrana u kojima su uključeni građani u udruzi ZMAG.

(21 korisnik)

prezentacija solarne elektrane Pula 25-05-2023