“Šumski vrt u gradu“ naslov je predavanja koje će 1. lipnja u 18 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli održati Petra Pavleka. Predavanje u sklopu projekta Zelena knjižnica organizira Društvo bibliotekara Istre i Sveučilišna knjižnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Šumski vrt je model uzgoja hrane po uzoru na prirodne rubove gdje je najveća bioraznolikost. Ovaj model uzgoja koristi sadnju u slojevima i stvaranje biljnih zadruga po uzoru na prirodne zajednice, a bolje se prilagođava klimatskim promjenama od klasičnog uzgoja hrane te štedi prostor i vrijeme. Kako isplanirati šumski vrt i prilagoditi ga gradskim uvjetima, naučite na ovom predavanju.

Petra Pavleka je krajobrazna arhitektica i permakulturašica koja je još kao studentica proputovala Europu uz Erasmus i Grundtvig projekte u potrazi za zelenim znanjima i dobrim održivim praksama. Zanat je ispekla surađujući s nekoliko arhitektonskih biroa, te se zadnjih godina intenzivno interesira za proizvodnju hrane i uzgojni potencijal na javnim i privatnim, ruralnim i urbanim površinama. U mjesnim odborima Zagreba pomaže kao vanjski stručni suradnik, a od samih je početaka uključena je u Inicijativu za javni voćnjak na Jarunu. Od 2020. godine je članica ZMAG-ove Društvene banke sjemena, a trenutno u ZMAG-u radi kao voditeljica agroekologije.